Ειδήσεις — 20/05/2012 00:00

ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Οι καρκίνοι του στομάχου, του πεπτικού συστήματος και του παγκρέατος θα μπορούσαν να ανιχνευθούν εγκαίρως με μια απλή εξέταση ούρων, υποστηρίζει ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proteomics-Clinical Applications.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Μ.Βρετανία εντόπισαν πρωτεΐνες στα ούρα ασθενών με προηγμένου σταδίου καρκίνο.

Οι παρατηρήσεις αυτές θα μπορούσαν στο μέλλον να συντελέσουν στην ανίχνευση των παραπάνω μορφών καρκίνου σε άτομα που δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να διαγνωστούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα την βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 10% των πασχόντων από καρκίνο του στομάχου, του πεπτικού και του παγκρέατος (γνωστοί και ως καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος), καταφέρνουν να επιβιώσουν πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου τείνουν να είναι επιθετικές και η διάγνωση γίνεται όταν πια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Χολγκερ Χουσι μέλος της ομάδας Ιστολογικών Τραυμάτων και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου «ο στόχος της έρευνας είναι να διαγνώσουμε τους συγκεκριμένους καρκίνους όσο νωρίτερα γίνεται. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την θεραπεία, πριν καν δώσει μεταστάσεις. Η πλειοψηφία των καρκίνων αυτών επί του παρόντος εντοπίζονται σε αργά, όταν η χειρουργική παρέμβαση δεν είναι εφικτή. Η πρώιμη διάγνωση, σημαίνει ότι η θεραπευτική χειρουργική ή χημειοθεραπεία θα είναι μια εφικτή λύση για ορισμένους καρκινοπαθείς.»

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Proteomics-Clinical Applications, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα ούρων από ασθενείς με καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού με δείγματα ούρων υγιών ατόμων.

Στην συνέχεια ανέλυσαν τα δείγματα ώστε να εντοπίσουν χιλιάδες πρωτεΐνες. Εστίασαν σε έξι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που ήταν παρούσες στο 98% των περιπτώσεων καρκίνου αλλά απούσες στο 90% σχεδόν των δειγμάτων των υγιών ατόμων.

Tags:


Σχολιάστε

— required *

— required *

*

code


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Error, no group ID set! Check your syntax!