Παιδί

ΠΟΤΕ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν τις μικροβιακές λοιμώξεις, αλλά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς, έτσι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ανακουφίσετε το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεται αρκετά και ότι πίνει αυξημένες ποσότητες υγρών.

Εάν έχει πυρετό και είναι πολύ ανήσυχο, δώστε του παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Η ιβουπροφαίνη έχει εγκριθεί να χρησιμοποιείται στα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω, ωστόσο δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά που είναι αφυδατωμένα ή που κάνουν συνεχώς εμετούς. Ακολουθείτε αυστηρά τη συνιστώμενη δόση για την ηλικία του παιδιού.

Μην δίνετε ποτέ οποιοδήποτε φάρμακο για κρυολόγημα χωρίς να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Αυτά τα φάρμακα συχνά ξηραίνουν τις αναπνευστικές οδούς ή μπορεί να κάνουν πιο παχύρρευστες τις εκκρίσεις της μύτης. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως υπνηλία – νωθρότητα.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αντιβηχικά φάρμακα ή παρασκευάσματα για βήχα/κρυολόγημα σε ένα παιδί μικρότερο των 3 ετών εκτός και αν σας το συνταγογραφίσει ο παιδίατρος σας. Ο βήχας είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που καθαρίζει τη βλέννα από το κατώτερο αναπνευστικό, γι’αυτό συνήθως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασταλεί.

Καθαρισμός της μύτης:

Αν οι ρινικές εκκρίσεις του μωρού σας είναι ιδιαίτερα παχύρρευστες, ρευστοποιήστε τις με ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού. Χρησιμοποιείτε σταγονόμετρο , το οποίο έχει πλυθεί με σαπούνι και νερό και έχει ξεπλυθεί με άφθονο νερό, ρίξτε μερικές σταγόνες σε κάθε ρουθούνι 15 με 20 λεπτά πριν το τάϊσμα, αναρροφήστε αμέσως με την αντλία. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ρινικές σταγόνες που περιέχουν φάρμακο, μιας και υπερβολική ποσότητα μπορεί να απορροφηθεί. Χρησιμοποιείτε μόνο σταγόνες φυσιολογικού ορού.

Σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών με ρινική συμφόρηση μπορείτε να χρησιμοποιείτε αντλία αναρρόφησης πριν κάθε τάϊσμα.

Πλύνετε άφοβα τη μύτη του παιδιού σας με αρκετή ποσότητα φυσιολογικού ορού μέχρις ότου να σταματήσει να ρουθουνίζει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αναπνέει ελεύθερα από τη μύτη του.

ΠΡΟΛΗΨΗ:

  • Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών, η καλύτερη πρόληψη εναντίον των κρυολογημάτων είναι να το κρατάτε μακριά από ανθρώπους που είναι κρυωμένοι. Αυτό πρέπει να γίνεται κυρίως το χειμώνα, όταν πολλοί από τους ιούς που προκαλούν ιώσεις κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο αριθμό. Ένας ιός που προκαλεί ήπια νόσο σε ένα μεγαλύτερο παιδί ή ενήλικα μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρότερη σε ένα βρέφος.
  • Εάν το παιδί σας είναι κρυωμένο και πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, διδάξετε το να βήχει και να φταρνίζετε μακριά από τους άλλους, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για να σκουπίζει τη μύτη του και να βήχει σ’ αυτό. Κάνοντας αυτό μπορεί να αποτραπεί η μετάδοση του κρυολογήματος και σε άλλους. Διδάξετε το παιδί σας να πλένει τακτικά τα χέρια του κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό θα σταματήσει τη μετάδοση των ιώσεων.

Write A Comment