Βιβλία-Κριτικές-Παρουσιάσεις

Γνωστική Θεραπεία της Σχιζοφρένειας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έβλεπαν τη σχιζοφρένεια ως μια διαταραχή που δεν ανταποκρινόταν σε καμία άλλη θεραπεία εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή. Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό αποδείχτηκε πως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έχουν σχιζοφρένεια μπορούν να ωφεληθούν από διάφορες ψυχοκοινωνικές θεραπείες, όπως είναι η εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες, τα συμβολικά προγράμματα οικονομίας, η ψυχοεκπαίδευση κ.ά.

Το βιβλίο αυτό, στηριγμένο σε νέα εμπειρικά δεδομένα, παρουσιάζει μια από τις νεότερες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στη σχιζοφρένεια: τη γνωστική θεραπεία. Η γνωστική θεραπεία επιτρέπει στον θεραπευτή να οργανώσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλαίσιο και να εστιάσει στα συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή των ατόμων με σχιζοφρένεια.

Το βιβλίο καταρρίπτει την άποψη ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν επικοινωνούν εύκολα, ενώ προτείνει μεθόδους για την αύξηση της πρωτοβουλίας, για την αποφυγή υποτροπής κ.ά. Περιγράφονται με λεπτομέρειες όχι μόνο οι παρεμβάσεις της θεραπείας αλλά και οι εννοιολογικές βάσεις στις οποίες στηρίζονται οι παρεμβάσεις αυτές. Με τα εργαλεία που προσφέρει το βιβλίο, ο θεραπευτής θα μπορέσει να αναπτύξει μια σταθερή, ευεργετική σχέση με τον θεραπευόμενο, βοηθώντας τον να μειώσει το άγχος του και να γίνει πιο λειτουργικός.

Προλογικό σημείωμα: Jacqueline B. Persons, Phd.

Αριθμός σελίδων: 340
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Ημ. έκδοσης: Μάϊος, 2011
Βάρος: 628 γρ.
Πρωτότυπο: Cognitive Therapy of Schizophrenia (στα Αγγλικά)
ISBN: 9601633839
ISBN13: 9789601633831

Write A Comment