O Γιατρός Συμβουλεύει

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

″Έχω ακούσει ότι τα εμβόλια δεν χρειάζονται επειδή αυτές οι ασθένειες είχαν εξαφανισθεί πριν ακόμη αναπτυχθούν τα εμβόλια.“

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολλές αρρώστιες δεν παρουσιάζονται ή μεταδίδονται τόσο πολύ όσο συνήθιζαν, εξαιτίας της καλύτερης διατροφής, τις λιγότερο συνωστισμένες συνθήκες διαβίωσης, τα αντιβιοτικά, και , κυρίως λόγω των εμβολίων. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μικρόβια και οι ιοί που είναι υπεύθυνα για αυτές τις αρρώστιες έχουν εξαφανιστεί. Οι εμβολιασμοί ακόμη χρειάζονται για να προστατέψουν τα παιδιά από αυτές τις αρρώστιες.

Για παράδειγμα, οι αρρώστιες από τον αιμόφιλο της ινφλουέντζας τύπου b ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα λίγα χρόνια πριν, έως ότου αναπτύχθηκε το εμβόλιο για τα βρέφη. Περισσότερο από αρκετά χρόνια, πήγαμε από τις 20.000 περιπτώσεις νόσων από αιμόφιλο σε λιγότερο από μερικές εκατοντάδες. Το εμβόλιο είναι η μόνη εξήγηση γι’ αυτή την μείωση. Ανεμβολίαστα παιδιά κινδυνεύουν από μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο και άλλες σοβαρές ασθένειες.

″Η ανεμευλογιά δεν είναι θανατηφόρος νόσος, γι’ αυτό το εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο.“

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Κάθε χρόνο , περίπου 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται για ανεμευλογιά. Περίπου 100 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Το εμβόλιο θα προστατέψει περισσότερα παιδιά από το να αρρωστήσουν από ανεμευλογιά. Από το 1995 που κυκλοφόρησε το εμβόλιο, εκκατομύρια δόσεις έχουν γίνει σε παιδιά στην Αμερική. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

″ Θηλάζω οπότε το παιδί μου δεν έχει ανάγκη να εμβολιαστεί“

Οι εμβολιασμοί παραμένουν απαραίτητοι. Ενώ ο θηλασμός είναι ο καλύτερος τρόπος διατροφής για το παιδί σας, δεν αποτρέπει τις λοιμώξεις με τον τρόπο που το κάνουν τα εμβόλια. Το παιδί σας μπορεί να αρρωσταίνει λιγότερο, αλλά ο θηλασμός δεν προστατεύει από πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα όπως το κάνουν τα εμβόλια.

Αυτές οι αρρώστιες έχουν κατ’ ουσία εξαφανιστεί, γι’ αυτό το παιδί μου δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί.

Χωρίς τους εμβολιασμούς στο σωστό χρόνο, το παιδί σας μπορεί ακόμη να αρρωστήσει από ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν υψηλό πυρετό, βήχα, πνίξιμο, προβλήματα αναπνοής, ακόμη και βλάβη στον εγκέφαλο. Αυτές οι αρρώστιες μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί σας κώφωση, ή τύφλωση ή παράλυση.

Οι εμβολιασμοί έχουν μειώσει τις περισσότερες από αυτές τις ασθένειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις ασθένειες είναι συχνές σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι ταξιδιώτες μπορεί να μεταφέρουν αυτές τις αρρώστιες μέσα στη χώρα. Χωρίς τους εμβολιασμούς, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί γρήγορα να μεταδοθούν εδώ.

Επίσης οι εμβολιασμοί βοηθούν τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιασθούν ή δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια. Αυτοί μπορεί να ελπίζουν μόνο ότι οι άνθρωποι γύρω τους έχουν εμβολιασθεί.

″ Έχω διαβάσει ότι το εμβόλιο DTP μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη.“

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν το DTaP ή DTP με το σύνδ. αιφνιδίου θανάτου. Αυτός ο μύθος συνεχίζει επειδή η πρώτη δόση του εμβολίου γίνεται στην ηλικία των 2 μηνών, όπου ο κίνδυνος του συνδ. αιφνιδίου θανάτου είναι μεγαλύτερος. Ωστόσο αυτά τα γεγονότα δεν συνδέονται.

Έχετε υπόψιν, ότι όλα τα εμβόλια εγκρίνονται από τις υπεύθυνες κρατικές αρχές. Οι κατασκευαστές των εμβολίων έχουν εξουσιοδοτηθεί και ελέγχονται τακτικά. Επιπροσθέτως, κάθε παρτίδα εμβολίων ελέγχεται για την ασφάλεια της από τους κατασκευαστές.

″ Έχω ακούσει ότι δεν είναι ασφαλές να εμβολιάζεται ένα παιδί που έχει πυρετό και έχει κρυώσει. Είναι αλήθεια αυτό ;“

Ένα παιδί με ασήμαντη αρρώστια μπορεί με ασφάλεια να εμβολιαστεί. Οι ασήμαντες αρρώστιες περιλαμβάνουν:

  • Χαμηλό πυρετό
  • Ωτίτιδα
  • Βήχας
  • Ρινίτιδα
  • Ήπια διάρροια σε κατά τα άλλα υγειές παιδί

″ Έχω ακούσει ότι μερικά παιδιά έχουν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια, γι’ αυτό δεν είναι τόσο ασφαλή.“

Αντιδράσεις στα εμβόλια μπορεί να συμβούν, αλλά συνήθως είναι ήπιες. Σοβαρές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι πολύ σπάνιες. Σ-ματα των πολύ σοβαρών αντιδράσεων περιλαμβάνουν:

  • Πολύ υψηλό πυρετό
  • Γενικευμένο εξάνθημα
  • Μεγάλο εξόγκωμα στο σημείο της ένεσης

Αν οποιοδήποτε από αυτά τα σ-ματα παρουσιαστεί , τηλεφωνήστε αμέσως στον παιδίατρο σας. Αν το παιδί σας παρουσιάσει οποιαδήποτε παρενέργεια μετά από ένα εμβολιασμό , συζητήστε με τον παιδίατρο σας. Μαζί μπορείτε να αποφασίσετε πότε το παιδί σας μπορεί να ξανακάνει την επόμενη δόση του ίδιου εμβολίου.

Παιδιά με άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν συγκεκριμένα εμβόλια ή να τα κάνουν αργότερα από ότι συνήθως. Για παράδειγμα , παιδιά με καρκίνο ή προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς π.χ MMR, ανεμευλογιάς, ή το πόσιμο εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Στα παιδιά με σπασμούς, ο κοκκύτης από το εμβόλιο DTaP μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει. Ρωτήστε τον παιδίατρο σας πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο.

″ Έχω ακούσει ότι κάνοντας σε ένα παιδί περισσότερα από ένα εμβόλιο τη φορά είναι επικίνδυνο.“

Μελέτες και χρόνια εμπειρίας έχουν δείξει ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται ως ρουτίνα μπορεί με ασφάλεια να γίνουν όλα μαζί. Οι παρενέργειες όταν πολλά εμβόλια γίνονται μαζί δεν είναι περισσότερες από το κάθε εμβόλιο να γίνει χωριστά.

″ Τα εμβόλια πονούν “

Μπορεί να πονέσουν λίγο, και το μωρό σας να κλάψει για λίγα λεπτά. Μπορεί να υπάρχει προσωρινό πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη προστασία της υγείας του παιδιού σας αξίζει λίγα δάκρια.

Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλαβαίνει , εξηγήστε του ότι οι εμβολιασμοί το προστατεύουν από πολύ σοβαρές αρρώστιες. Παρηγορήστε και παίξετε με το παιδί σας μετά το εμβόλιο. Η παρακεταμόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από παρενέργειες όπως ευερεθιστότητα και πυρετός, αλλά ελέγχεται τη δόση με τον παιδίατρο σας.

Write A Comment