Διατροφή

ΤΑ “ΜΥΣΤΙΚΑ” ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Διατροφή είναι η ποιότητα και η ποσότητα όλων εκείνων που καταναλώνουμε με μορφή τροφής ,σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη καθημερινά πολύ συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία, προκειμένου να παραμείνει υγιείς και να εκτελέσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της κάθε ημέρας. Ακόμη όσοι ασκούμαστε έχουμε ανάγκη από επιπλέον θρεπτικά συστατικά και ειδικά διαμορφωμένο διαιτολόγιο με βάση τον στόχο τον οποίο θέλουμε να πετύχουμε. Η δομή του διαιτολογίου μας έχει άμεση επίδραση στον ρυθμό του μεταβολισμού μας καθώς και στην προστασία του μυϊκού μας ιστού. Μια διατροφή φτωχή σε λευκώματα (πρωτεΐνη) θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των μυών μας (ιδιαίτερα εάν ασκούμαστε), οδηγώντας μας σε μείωση των καύσεων και πιθανόν σε περιπέτειες υγείας. Επίσης η πολύ χαμηλή κατανάλωση λιπαρών ,και ειδικά φυτικών ,που πολλοί καταφεύγουν για να μειώσουν το λίπος τους ,εμποδίζει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, Ε, Κ) διαταράσσοντας έτσι την υγεία και την ισορροπία του οργανισμού μας .

Κάτι άλλο που πρέπει να τονίσουμε είναι η υπερβολική μείωση του συνολικού αριθμού θερμίδων προκειμένου να χάσουμε βάρος. Σίγουρα ένα αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο είναι απαραίτητο. Μην ξεχνάμε όμως ότι απαιτείται ένας αριθμός θερμίδων για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού (αναπνοή, διάσπαση τροφών κ.α.), καθώς και ένας αριθμός θερμίδων που θα μας επιτρέψει να ασκηθούμε με ασφάλεια. Ακόμη οι τροφές δεν έχουν μόνο θερμιδική αξία αλλά και βιοχημική. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να επιβιώνουμε καλύπτοντας τις ημερήσιες μας ανάγκες σε θερμίδες μόνο από σοκολάτα ! Πράγμα το οποίο δεν είναι εφικτό.

Ποτέ λοιπόν δεν κάνουμε πειράματα με την διατροφή μας. Απευθυνόμαστε σε ειδικά εκπαιδευμένους επιστήμονες, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα διατροφής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας. Κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του παραμέτρους ,συνεπώς κάθε διαιτολόγιο πρέπει να έχει μονάχα έναν αποδέκτη, εκείνον για τον οποίο σχεδιάστηκε. Τις περισσότερες φορές ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο χρειάζεται αναδιαμόρφωση του διαιτολογίου του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες εκείνης της περιόδου.

Η διατροφή μας λοιπόν αποτελεί την καύσιμη και την δομική ύλη του οργανισμού μας ,συνεπώς το τι τρώμε προδιαγράφει το βαθμό λειτουργικότητας και παρουσίας του εαυτού μας .

Write A Comment