ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER
Άνδρας, Γυναίκα, Ομορφιά — 03/07/2012 09:01

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΜΕ LASER

Γραφει ο Πλαστικός Χειρουργός Ιωάννης Λιαπάκης*

Η τριχοφυΐα στα πόδια, το “μπικίνι”, τις μασχάλες, την πλάτη, το στήθος αλλά και το πρόσωπο είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Ιστορικά, η αποτρίχωση ήταν γνωστή από την αρχαία Αίγυπτο όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ζεστό κερί για να αφαιρούν τις τρίχες από το σώμα τους. Ωστόσο, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά η αποτρίχωση άρχισε να διαδίδεται ευρέως.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης, το ξύρισμα, το τσιμπιδάκι, το κερί, η “χαλάουα”, είναι επίπονες και όχι ριζικές. Η μόνη ικανοποιητική λύση είναι η χρήση βελόνας (ηλεκτρόλυση), η οποία είναι επώδυνη και χρονοβόρα, ενώ παράλληλα περιορίζεται σε μικρές μόνο επιφάνειες (π.χ. πρόσωπο). Ο σχηματισμός ουλών, οι αλλεργικές αντιδράσεις και η θυλακίτιδα (τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρμα ), είναι συχνές παρενέργειες των παραπάνω τεχνικών αποτρίχωσης.

Η αποτρίχωση με laser είναι κατάλληλη για γυναίκες και άνδρες και αφαιρεί με ασφάλεια την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Στοχεύει στη ρίζα της τρίχας χωρίς να καταστρέφει τους ιδρωτοποιούς και τους σμηγματογόνους αδένες. Λόγω της επιλεκτικής του απορρόφησης οι μαύρες τρίχες αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά. 48 ώρες πριν την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας ξυρίζεται η περιοχή του σώματος που θα αποτριχωθεί. Δεν απαιτείται ξύρισμα για αποτρίχωση στο πρόσωπο. Ένας μικρός βραχίονας τοποθετείται πάνω στο δέρμα, ξανά και ξανά ανάλογα με την περιοχή που θέλουμε να κάνουμε αποτρίχωση.

Κάθε τρίχα έχει 3 φάσεις ανάπτυξης: την αναγενή που διαρκεί 3 χρόνια η οποία είναι ουσιαστικά η φάση ανάπτυξης, την καταγενή που διαρκεί 1-2 εβδομάδες και την τελογενή που διαρκεί 3-4 μήνες κατά την οποία η τρίχα πέφτει. Επειδή το laser είναι αποτελεσματικό στην αναγενή φάση και όλες οι τρίχες δεν βρίσκονται στην ίδια φάση ανάπτυξης απαιτούνται 4-8 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 1-2 μήνες για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ο αριθμός των θεραπειών εξαρτάται και από το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα και το πάχος της τρίχας. Ποικίλει από άτομο σε άτομο και από την περιοχή της αποτρίχωσης (τα πόδια, οι μασχάλες και το μπικίνι χρειάζονται κατά κανόνα λιγότερες θεραπείες).

Υπάρχουν διάφορα είδη laser για αποτρίχωση ανάλογα με το μήκος κύματος σε nm: Argon laser στα 488 nm, Ruby laser στα 694,3 nm, Αλεξανδρίτης στα 755 nm, Δυοδικό laser στα 810 nm, Nd: YAG laser στα 1064 nm.

O Αλεξανδρίτης (Candela mini Getle Lease) είναι το πλέον αποτελεσματικό laser ιδιαίτερα για λευκά δέρματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η επιδερμίδα προστατεύεται από ένα μηχανισμό ψύξης, όπου ψυκτικό υγρό ψεκάζει την επιδερμίδα, ψύχοντας τα ανώτερα στρώματα αυτής. Ο μηχανισμός αυτός προστατεύει και παρέχει τοπική αναισθησία κάνοντας την θεραπεία αποτελεσματική και ανώδυνη.

Ο χρόνος θεραπείας είναι από 10 λεπτά έως και μία ώρα και εξαρτάται από την περιοχή θεραπείας. Η περιοχή θεραπείας μπορεί να γίνει ροζ ή ελαφρώς κόκκινη σε χρόνο περίπου 30 λεπτών μετά την θεραπεία και αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως ένα εικοσιτετράωρο. Τα συμπτώματα αυτά, μπορούν να περιοριστούν με την εφαρμογή πάγου ή ενυδατικής κρέμας στην περιοχή. Ο πόνος γενικά είναι ανάλογος ή ηπιότερος της αποτρίχωσης με κερί. Μετά την εφαρμογή σταματάει η ανάπτυξη των τριχών, οι ρίζες των οποίων «πέφτουν» μέσα σε 15 περίπου ημέρες και η περιοχή παραμένει άτριχη.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του. Ωστόσο θα πρέπει να αποφύγει την πολύωρη έκθεση στον ήλιο για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων πριν και μετά τη θεραπεία, την αποφυγή ανοίγματος του  χρώματος της τρίχας, καθώς και αποτριχώσεως με κερί για 4 τουλάχιστον εβδομάδες πριν τη θεραπεία.

Περιοχές που εφαρμόζεται με επιτυχία το laser είναι το μουστάκι, το πρόσωπο, το μπικίνι, οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια, η κοιλιά, η πλάτη και γενικά όλο το σώμα. Απαιτείται προσοχή σε μεμονωμένες μεγάλες τρίχες και στο λαιμό καθώς μπορεί να ενεργοποιηθεί το χνούδι.

* Ο Ιωάννης Λιαπάκης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής (ΕBOPRAS) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
OpsisClinical – Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική
Ανωγείων 48, 71304, Θέρισσος, Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ.: 2810252452

http://www.myplasticsurgery.gr

 1 Comment

  • Καλησπέρα , μπορείτε να μου πείτε τιμες για τη μια συνέδρια λέιζερ ; Ενδιαφέρομαι για μπικινι ,ποδια full, και μασχάλες ! Ελπιζω να μπορέσετε να μου κανετε μια προσφορά ! Σας ευχαριστω πολυ !

Σχολιάστε

— required *

— required *

*

code


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Error, no group ID set! Check your syntax!