Γυναίκα

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινου θηλωμάτων (HPV) παρέχει οφέλη ακόμη και στις γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί, μέσω του φαινομένου της «ανοσίας της αγέλης», σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Μελέτη που έγινε στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι έδειξε ότι υπάρχει μειωμένη συχνότητα του ιού HPV (ειδικά τα στελέχη HPV 6, 11, 16, και 18) τα χρόνια μετά την έναρξη του εμβολιασμού. Η μείωση αυτή καταγράφεται τόσο μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί όσο και των γυναικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, το εμβόλιο καταφέρνει να παράγει έναν βαθμό ανοσίας της αγέλης, δηλαδή προστασία των ανεμβολίαστων ατόμων λόγω του εμβολιασμού μεγάλου αριθμού ατόμων μέσα σε μια κοινωνική ομάδα.
Αν και τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά «δεν αιτιολογείται η άρνηση εμβολιασμού», εξηγεί η Δρ Τζέσικα Καν, αφού ένα στα τέσσερα άτομα που συμμετείχε στην έρευνα τελικά είχε μολυνθεί από υψηλού κινδύνου στέλεχος του HPV.

Η μελέτη
Η Δρ Καν και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία από δυο ομάδες ενεργά σεξουαλικά γυναικών, 13-26 ετών. Η μια ομάδα αποτελούνταν από 368 γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί και επισκέφθηκαν κλινικές του Σινσινάτι την περίοδο 2006-2007. Η δεύτερη ομάδα απαρτιζόταν από 409 γυναίκες που είχαν επισκεφθεί κλινικές το διάστημα 2009-2010, με το 60% να έχει λάβει τουλάχιστον μια από τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Συνολικά, το ποσοστό των γυναικών που είχαν μολυνθεί από ένα στέλεχος του ιού που περιλαμβανόταν στο εμβόλιο μειώθηκε από 31% στην πρώτη ομάδα, στο 13,4% στην δεύτερη ομάδα, μείωση 58%.

Στη δεύτερη ομάδα, το 9,9% όσων είχαν εμβολιαστεί βρέθηκαν θετικές στον HPV, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο ήταν 15,4%.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην μείωση της συχνότητας του HPV αναμένεται στο μέλλον να μεταφραστεί σε μειωμένη συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εκτιμά η Δρ Καν.

ΠΗΓΗ: www.health.in.gr

Write A Comment