Άνδρας

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η λέξη καρκίνος προκαλεί πάντα μεγάλο πανικό στον κόσμο

Ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει τον ίδιο χαρακτήρα με τους άλλους καρκίνους που πλήττουν τα άλλα όργανα του σώματος.
Είναι μία νόσος που εξελίσσεται αργά και που μπορεί και να μην ανακαλυφθεί ποτέ.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος σε μικρές ηλικίες αλλά αυξάνει προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% περίπου των ανδρών πάνω από την ηλικία των 50 χρόνων έχουν πιθανότητες να έχουν καρκίνο στον προστάτη, και συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ένας ηλικιωμένος άνθρωπος γύρω στα 85χρονών να έχει καρκίνο του προστάτη.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος, ενώ αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άντρες.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άντρες που έχουν μέσα στην οικογένεια τους άτομα που είχαν ή έχουν καρκίνο του προστάτη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την νόσο και οι ίδιοι .

Τα συμπτώματα που φέρνουν τον ασθενή στον ιατρό είναι παρόμοια με αυτά της απλής διόγκωσης του προστάτη. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που γίνεται η διάγνωση σε αρχικό στάδιο, είναι κυρίως τυχαία ευρήματα.

Οι τρόποι με τους οποίους γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά και η διαφοροποίηση της κατάστασης αυτής από την απλή διόγκωση του προστάτη γίνεται με τις παρακάτω εξετάσεις:

• Δακτυλική εξέταση του προστάτη.
• Εδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).
• Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη
• Βιοψία προστάτη

Αφού λοιπόν βεβαιωθεί από τη ιστολογική εξέταση ο καρκίνος του προστάτη, θα γίνουν και μερικές άλλες πιο ειδικές εξετάσεις δηλαδή ένα σπινθηρογράφημα οστών και μια αξονική τομογραφία.

Με τις εξετάσεις αυτές έχει βγει πλέον το τελικό συμπέρασμα για το πια θα ναι η θεραπευτική του αντιμετώπιση .
Στα αρχικά στάδια λοιπόν του καρκίνου του προστάτη συνήθως προτείνεται η ριζική θεραπεία με χειρουργική ριζική αφαίρεση του αδένα.
Εναλλακτικά σε κάποιες υπάρχει η ορμονοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία.
Σκοπός όλων των θεραπευτικών μεθόδων είναι η θεραπεία από την νόσο.

Ποια είναι η διαφορά της απλής προστατεκτομής με την ριζική προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή δεν έχει καμία σχέση με την ανοικτή προστατεκτομή που είχαμε αναφέρει στην διόγκωση του προστάτη. Η απλή προστατεκτομή αφορά μόνο την αφαίρεση της καλοήθους διόγκωσης του προστάτη, δηλαδή μόνο το αδένωμα .
Αντίθετα στην ριζική προστατεκτομή που αφαιρείται όλος ο αδένας προστάτης και ενώνεται η ουρήθρα με την ουροδόχο κύστη.
Είναι λοιπόν μία χειρουργική επέμβαση που διαρκεί σαφώς περισσότερο από την απλή προστατεκτομή (περίπου 2- 4 ώρες).

Η ριζική προστατεκτομή γίνεται με 3 μεθόδους:

-Ανοικτή χειρουργική επέμβαση
-Λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση που είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη χειρουργική που επιτρέπει τη διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων μέσα από πολύ μικρές τομές με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και κάμερας.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική ξεκίνησε με στόχο την ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος και του μετεγχειρητικού πόνου.
-Ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή.
Η ρομποτική χειρουργική συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με τα αντίστοιχα της υψηλής ρομποτικής τεχνολογίας.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής όσο και της ρομποτικής επέμβασης είναι:

• Μειωμένη απώλεια αίματος
• Ταχύτερη ανάρρωση
• Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
• Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
• Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
• Καλύτερη ορατότητα της περιοχής
• Μικρότερος χρόνος αναισθησίας

Τα κύρια προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς αυτοί είναι η αδυναμία στύσης και η ακράτεια των ούρων. Είναι επιπλοκές συχνές μετά από μια τόσο σοβαρή επέμβαση.

Μπορεί κάποιος που στο παρελθόν έχει κάνει προστατεκτομή για διόγκωση του προστάτη, να αναπτύξει καρκίνο του προστάτη γι’ αυτό πρέπει να συνεχίζουν την τακτική τους εξέταση στον ουρολόγο ετησίως, διότι δυστυχώς επειδή νομίζουν ότι έχουν βγάλει όλο τον προστάτη δεν τους απασχολεί το ζήτημα και τελικά μερικοί βρίσκονται προ εκπλήξεων.

Πρέπει λοιπόν να τονίσουμε και πάλι ότι με την απλή ανοικτή ή διουρηθρική προστατεκτομή δεν αφαιρείται όλος ο προστάτης αλλά μόνο το κομμάτι που είναι διογκωμένο, δηλαδή μόνο το «αδένωμα».

Όπως είναι εύκολα κατανοητό έχουν λοιπόν την ίδια πιθανότητα με τον υπόλοιπο πληθυσμό να πάθουν καρκίνο του προστάτη.

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η <<στενή σχέση >>των αντρών από την ηλικία των 45-48 χρόνων με τον Ουρολόγο τους. Με τον τακτικό ετήσιο έλεγχο γίνεται , έγκαιρα διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά και των άλλων ενοχλητικών παθήσεων, της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της προστατίτιδας.

Κάθε άντρας λοιπόν πάνω από τα 45-48 είναι καλό μία φορά τον χρόνο να επισκέπτεται τον ουρολόγο του. Η πρόληψη είναι πάντα πιο χρήσιμη από την θεραπεία.

 

 

Write A Comment