Γυναίκα

ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι ερευνητές από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο Tufts διεξάγουν πειράματα για μια νέα μορφή μαστογραφίας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η νέα τεχνολογία που μελετούν οι ερευνητές θα μπορούσε να ανοίξει νέα μονοπάτια όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση ενός όγκου αλλά και την ανταπόκριση ενός ασθενούς στα πρώτα στάδια της χορηγούμενης θεραπείας.

Η νέα μαστογραφία είναι μη επεμβατική και βασίζεται στην τεχνολογία NIR (Near Infrared Light). H NIR ακτινοβολία σαρώνει τον μαστό και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου αναλύονται τα δεδομένα της εξέτασης. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η ακτινοβολία απορροφάται με διαφορετικό τρόπο από τα βασικά δομικά μέρη του μαστού (νερό, λίπος, ιστοί πλούσιοι καθώς και φτωχοί σε οξυγόνο).

Το όφελος της νέας υπό μελέτη μαστογραφίας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διάκριση των βλαβών σε καλοήθεις και κακοήθεις. Επίσης, μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές επειδή δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία Χ όπως η κλασική μαστογραφία. Επιπλέον, παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για το μαστό όσον αφορά την συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης και την οξυγόνωση του. Θεωρείται επίσης πιο απλή ως διαδικασία επειδή οι μαστοί συμπιέζονται λιγότερο κατά τη διεξαγωγή της.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα οπτική μαστογραφία θα μπορούσε να γίνεται συμπληρωματικά με την κλασική μαστογραφία ειδικά για τις γυναίκες κάτω των 40 με πολύ πυκνούς μαστούς που μπορεί να μην αναλύονται καλά με την κλασική μαστογραφία.

Οι κλινικές δοκιμές της μαστογραφίας νέας τεχνολογίας έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν πέντε χρόνια.

 

ΠΗΓΗ: vita.gr

Write A Comment