Άνδρας

ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι είναι πρόωρη εκσπερμάτιση;

Οι διαταραχές εκσπερμάτισης στον άνδρα, είναι ένα βασικό κεφάλαιο των σεξουαλικών δυσλειτουργιών που αφορούν άμεσα τη σεξουαλική εικόνα της γυναίκας και πιο συγκεκριμένα την επιβεβαίωση της γυναικείας θηλυκότητας. Η εκσπερμάτιση που φωτογραφίζει την ολοκλήρωση της ανδρικής σεξουαλικής αίσθησης, σηματοδοτεί τη κορύφωση του άνδρα που ευχαριστήθηκε και ικανοποιήθηκε από την ηδονή που του πρόσφερε η σεξουαλική του σύντροφος. Ο χρόνος της σεξουαλικής διαδρομής μεταξύ των δύο συντρόφων είναι απόλυτα υποκειμενικός και εξαρτάται από την σχέση που οι δύο σύντροφοι εκφράζουν με γνώμονα την ηδονή και τη διέγερση που προκαλεί και προσφέρει ο ένας προς τον άλλον. Ο άνδρας δείχνει με την εμφάνιση της εκσπερμάτισης τόσο το βιολογικό όσο και το ψυχικό του τελείωμα που προσφέρει στη σύντροφο είτε ενδοκολπικά είτε μέσα στο σεξουαλικό παιγνίδι χωρίς την απαραίτητη ενδοκολπική κορύφωση.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο συχνή διαταραχή των δυσλειτουργιών της εκσπερμάτισης και εμφανίζεται περίπου στο 1/3 των ανδρών, ενώ η γυναίκα φαίνεται να δυσφορεί πολύ περισσότερο σε αυτή τη διαταραχή από ότι στη διαταραχή της στύσης, που την ερμηνεύει ως μια δυσλειτουργία του άνδρα που την θέλει μεν, αλλά δεν μπορεί. Στην πρόωρη εκσπερμάτιση όμως η γυναίκα αισθάνεται ότι ο άνδρας τη θέλει μόνο για να ικανοποιήσει τον εαυτό του.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι καθαρά ψυχολογική διαταραχή, εμφανιζόμενη συνήθως από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άνδρα που βιώνεται υποκειμενικά ως “γρήγορο τελείωμα” και δεν φαίνεται να έχει οργανικά αίτια. Πολλές φορές συνυπάρχει με διαταραχή της στυτικής λειτουργίας, είτε ψυχογενούς είτε οργανικής αιτιολογίας. Σε μεγάλο ποσοστό, η χρόνια διαταραχή της πρόωρης εκσπερμάτισης επιφέρει και στυτικό πρόβλημα στον άνδρα, όπως επίσης και η χρόνια στυτική δυσλειτουργία μπορεί να επιφέρει και πρόωρη εκσπερμάτιση. Δηλαδή πιο απλά, η μια διαταραχή φαίνεται να επιβαρύνεται μέσα από την άλλη και οι δυο μαζί σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχουν στις σεξουαλικές διαταραχές της ανδρικής ζωής.

Η προσωπικότητα του άνδρα ουσιαστικά είναι καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση αυτής της διαταραχής. Ο άνδρας που είναι πρόωρος χαρακτηρίζεται από αισθήματα εσωστρέφειας, μειονεξίας και ανασφάλειας που το άγχος, η βιασύνη και η έντονη σχολαστικότητα σε όλα τα πλάνα της ζωής του να αποτελούν βασικά γνωρίσματά του. Πολλές φορές ο πρόωρος άνδρας, είναι ο άνδρας που δεν μπορεί να εκφράσει εύκολα τη σκέψη του, τα συναισθήματα του και προτιμά να κρύβεται και να αμύνεται, ενώ με ευκολία ενοχοποιεί τον εαυτό του και οδηγείται σε ένα καταθλιπτικό συναίσθημα πένθους και σημαντικής αναστολής του ερωτικού καλέσματος.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συσχετίζεται με τον αυνανισμό, που η παρουσία του επιδεινώνει την προωρότητα αλλά συσχετίζεται ακόμη και με την στάση και την προσωπικότητα της γυναίκας συντρόφου. Ένας άνδρας πρόωρος σε μια συγκεκριμένη γυναίκα, μπορεί να μην είναι πρόωρος σε μιας άλλη γυναίκα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, ότι φταίει η γυναίκα για το πρόβλημα αυτό, αλλά σε σημαντικό βαθμό, η ισχυρή προσωπικότητά της, η αυξημένη σεξουαλική απαιτητικότητα για τον οργασμό της, η δύσκολη οργασμική της κορύφωση αλλά και η ίδια η επιθετικότητα που βγάζει προς τον πρόωρο σύντροφό της, είναι στοιχεία σημαντικής επιβάρυνσης γι αυτή την διαταραχή.

Ο τρόπος ζωής του άνδρα, του αυξημένου άγχους αλλά και η αδυναμία που έχει για την σύντροφο καθώς και ο φόβος του να μην την χάσει, αποτελούν επίσης σημαντικά κριτήρια επιδείνωσής της.

Το ζευγάρι μέσα από την διαταραχή αυτή οδηγείται σιγά – σιγά στην αραίωση των επαφών, ώστε και οι δύο σύντροφοι δεν ζητούν τη σεξουαλική συνεύρεση για να μην απογοητευτούν και να μην τσακωθούν μπροστά σε αυτό το γρήγορο και βιαστικό τελείωμα του άνδρα και την έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης της γυναίκας. Οι συνθήκες ζωής του ζευγαριού που διαφοροποιούνται, επηρεάζουν και την προωρότητα σε έναν άνδρα που μπορεί να εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις αυτού του προβλήματος, π.χ. το ζευγάρι που αλλάζει περιβάλλον, πηγαίνει διακοπές και περνάει μια πιο ήρεμη και ευδιάθετη ζωή, φέρνει μεγάλη μείωση του προβλήματος που μπορεί όμως, να αλλάξει συμπεριφορά και να επιδεινωθεί κάτω από συγκρουσιακές εντάσεις της σχέσης. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα που φαίνεται πραγματικά να απειλεί τη σχέση των δύο συντρόφων και να αποξενώσει, τόσο τη σεξουαλική ζωή, όσο και τη ψυχική επαφή τους, αφού η γυναίκα χρεώνει αρκετά επώδυνα αυτή τη συμπεριφορά στον άνδρα.

Ο άνδρας αυτός, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το γρήγορο τελείωμα είναι λάθος και προκαλεί άγχος στη γυναίκα σύντροφο, που αιφνιδιασμένη από την απρόσμενη εκσπερμάτισή του μένει στη μέση της σεξουαλικής διαδρομής αισθανόμενη ότι δεν πρόλαβε να κορυφώσει, αφού ο άνδρας την αφήνει στην μέση ή στα κρύα του λουτρού, μη μπορώντας να διατηρήσει τη σεξουαλική του ορμή και κατ’ επέκταση τη στύση του μετά το πρόωρο ή γρήγορο τελείωμά του. Αντιλαμβάνεται λοιπόν, ότι με την γυναίκα που έχει επιλέξει για να βρίσκεται πέραν της μιας φοράς στη σεξουαλική επαφή μαζί της, αυτό το γρήγορό τελείωμά του δημιουργεί ψυχική ένταση, εκνευρισμό και θυμό στη γυναίκα που τον βλέπει λίγο πρόωρο και ανίκανο να της προσφέρει μια οργασμική κορύφωση. Μέσα στο μυαλό του η δυσαρέσκεια της γυναίκας συντρόφου αποτυπώνεται ως φόβος, αγωνία και εμμονή μιας σκέψης που σιγά-σιγά βασανίζει το μυαλό του με το κυρίαρχη σκέψη: “δεν θα μπορέσω να κρατηθώ”. Η πρόωρη αυτή εκσπερμάτιση του άνδρα, τον χαρακτηρίζει στις επόμενες σεξουαλικές συναντήσεις μαζί της, ενώ η δραματική ολοκλήρωσή του συμβαίνει με ελάχιστες κινήσεις μετά την εισχώρηση-διείσδυση μέσα στον κόλπο της. Ο άνδρας μετά την εισχώρηση αδυνατεί να συγκρατήσει το αίσθημα της εκσπερμάτισης που βιώνει μέσα στο μυαλό του και που αναπόφευκτα οδηγείται στη μη ηθελημένη εκσπερμάτιση που του προκαλεί πανικό και αισθήματα ενοχής νιώθοντας ότι εκτίθεται, ρεζιλεύεται και θυμώνει τη σύντροφο που σιγά-σιγά απογοητεύεται μαζί του, ενώ κυρίαρχα στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, του θυμίζει να την περιμένει και να μην φτάσει στην εκσπερμάτιση για να μπορέσει να απολαύσει περισσότερο την ηδονή. Αυτή όμως η φράση της, αυξάνει περισσότερο το φόβο του για την προωρότητα που πράγματι οδηγείται ακόμη πιο γρήγορα στη μοιραία αυτή εκσπερμάτιση. Το ζευγάρι μέσα από τη διαταραχή αυτή απειλείται σοβαρά αφού η γυναίκα εκφράζει έντονα το θυμό της και τη δυσφορία της μη μπορώντας να ικανοποιηθεί πιστεύοντας ότι ο άνδρας κοιτάει εγωιστικά να ικανοποιηθεί ο ίδιος αδιαφορώντας για τη δική της ικανοποίηση. Τον χρεώνει σαν εγωπαθή, εισπράττοντας την απόρριψή του, νιώθοντας την αδιαφορία του γι αυτήν, με αποτέλεσμα να ψυχραίνεται μαζί του και να τον αποφεύγει αφού γνωρίζει πλέον ότι η κάθε σεξουαλική τους επαφή θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η γυναίκα αγνοεί ότι ο άνδρας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τρέμει από φόβο και γεμίζει με πανικό στην ιδέα ότι δεν θα μπορεί να κρατήσει αυτή την ανεπιθύμητη και επώδυνη ψυχικά για αυτόν εκσπερμάτιση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο άνδρας φτάνει σιωπηλά στην εκσπερμάτιση μη θέλοντας να προδώσει στη γυναίκα σύντροφο το τελείωμά του, όπου και εξακολουθεί απελπισμένα μετά την εκσπερμάτιση, θέλοντας να κερδίσει χρόνο και “να ξεγελάσει” έτσι την σύντροφο που βρίσκεται σε μεγάλη σεξουαλική διέγερση, αισθανόμενος την υποχρέωση να της προσφέρει έναν οργασμό, προσπαθώντας να διατηρήσει μετά την εκσπερμάτιση τη στύση του προτού αρχίσει να χαλαρώνει το πέος του κάτι που φυσικά επέρχεται με το τέλος της κορύφωσής του.

Ένας σημαντικός αριθμός πρόωρων ανδρών, προκειμένου να αναστείλουν και να καθυστερήσουν όσο μπορούν την επερχόμενη εκσπερμάτιση σκέφτονται δυσάρεστα πράγματα ακόμη και την σκηνή της κηδείας τους ή μετρούν αριθμούς, προσπαθώντας να αποβάλλουν τη σκέψη της ηδονής για να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο της σεξουαλικής διάρκειας.

Ο άνδρας κορυφώνει πιο γρήγορα:

  • Με τη γυναίκα που του προκαλεί πιο έντονη ηδονή
  • Με τη γυναίκα που φοβάται
  • Με τη γυναίκα που έχει συγκρουσιακή σχέση
  • Με τη γυναίκα που τη νιώθει πιο έμπειρη από αυτόν
  • Με τη γυναίκα που μπορεί να υπάρχει φόβος στυτικής απώλειας
  • Με τη γυναίκα που αισθάνεται ότι τον κάνει πιο γρήγορο
  • Με τη γυναίκα που δείχνει αδιαφορία στη σεξουαλική πράξη

Κύρια γνωρίσματα της πρόωρης εκσπερμάτισης:

  • Ανήδονος οργασμός του άνδρα
  • Φοβία εισχώρησης με το αίσθημα του γρήγορου τελειώματος
  • Αποφυγή συγκέντρωσης της σκέψης μέσα στο σεξουαλικό παιγνίδι, αναζήτηση δυσάρεστων γεγονότων, μέτρημα
  • Απογοήτευση, θυμός αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, είσπραξη απόρριψης από τη θυμωμένη σύντροφο που μένει στη μέση του παιγνιδιού

Που οφείλεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σχεδόν πάντα ψυχολογικά, όπως ύπαρξη γενικότερων προβλημάτων στη σχέση, δομή προσωπικότητας, σχέση με το χρόνο, μαθησιακά προβλήματα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες της πρόωρης εκσπερμάτισης:

  • Αυνανισμός
  • Μικρό και βιαστικό παιγνίδι
  • Φόβος στυτικής απώλειας
  • Ενοχή και άγχος της σεξουαλικής πράξης (παράνομο σεξ, ακατάλληλες συνθήκες-έλλειψη οργανωμένου χώρου)
  • Ηλικία έναρξης (συνήθως ξεκινάει από την αρχή της σεξουαλικής ζωής του άνδρα)
  • Συχνές επαφές με κοινές γυναίκες (αγοραίο σεξ)
  • Συναισθηματική κατάσταση στη σχέση μεταξύ των δύο συντρόφων (περίοδοι βελτίωσης και επιδείνωσης)
  • Συχνές επαφές με κοινές γυναίκες (αγοραίο σεξ)
  • Αραίωση συχνότητας επαφών

Ποια είναι η προσωπικότητα του γρήγορου ή πρόωρου άνδρα;

  • Αγχώδης, βιαστικός
  • Κλειστός, με δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων
  • Σχολαστικός, αναλυτικός στη σκέψη
  • Τελειομανής και ψυχαναγκαστικός στη ζωή του
  • Ανασφαλής στο σεξουαλικό ρόλο, φοβία για μη επιθυμητή του αναγνώριση από τη σύντροφο

Ποιες θεραπείες έχουμε στην πρόωρη εκσπερμάτιση;

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτισης πέρα της φαρμακευτικής παρέμβασης που αναστέλλει τη διαταραχή όσο χορηγείται η φαρμακευτική ουσία, είναι η συμβουλευτική, ψυχοθεραπευτική ενίσχυση του ζευγαριού που ακολουθεί πρόγραμμα σεξουαλικών ασκήσεων και παιγνιδιών (squeeze technique), στοχεύοντας στον εγκεφαλικό έλεγχο του άνδρα που μαθαίνει να κρατάει την εκσπερμάτισή του όσο χρόνο το επιθυμεί ο ίδιος αλλά και η σύντροφός του, διεκδικώντας τον οργασμό της, δημιουργώντας έτσι μια καλή ψυχολογική στήριξη των δύο συντρόφων που μαζί βιώνουν τόσο το πρόγραμμα όσο και το αποτέλεσμα. Υπάρχουν και ατομικές ψυχοθεραπευτικές υποστηρικτικού τύπου προσεγγίσεις που απαιτούν όμως μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θεραπείας βαθύτερης ψυχοσυναισθηματικής προσέγγισης. Η μεικτή προσέγγιση φαρμακευτικού και ψυχοθεραπευτικού χαρακτήρα είναι σύγχρονες θεραπευτικές λογικές, με γρήγορο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα προκαλώντας την ψυχική αποφόρτιση της σχέσης που απειλείται σημαντικά τόσο από την ίδια την διαταραχή ,όσο όμως και από την χρονική της παράταση που κουράζει το ζευγάρι και προοδευτικά το απομακρύνει και αποξενώνει.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

210 7.79.79.79

Δευτέρα έως Παρασκευή

10:00-14:00 και 16:00-20:00


ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
www.askitis.gr

Write A Comment