Ειδήσεις

Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δημοσιέυτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση σχετικά με την νέα αγορανομική διάταξη που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία αναφέρει το ακριβές κείμενο της υπουργικής απόφασης.

Στην αγορανομική διάταξη αναφέρονται εκτός των άλλων τα εξής:

Για τα φαρμακεία το ποσοστό μικτού κέρδους καθορίζεται ως εξής:
α) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ως ποσοστό 35 % επί της χονδρικής τιμής
β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ ως ποσοστό 35% επί της χονδρικής τιμής
γ) για τα αποζημιούμενα φάρμακα από τους ΦΚΑ και με Χονδρική Τιμή μέχρι 200€, ως ποσοστό 32,4% επί της χονδρικής τιμής, και
δ) για τα αποζημιούμενα φάρμακα με Χονδρική Τιμή ή Ειδική Χονδρική Τιμή ανώτερη των 200,00 € το κέρδος των ιδιωτικών φαρμακείων ισούται με το πάγιο ποσό των 30,00 €
ε) για τα αποζημιούμενα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/10 και έχουν Ειδική Χονδρική Τιμή μέχρι 200,00 € το ποσοστό κέρδους του ιδιωτικού φαρμακείου καθορίζεται σε 16% επί της Ειδικής Χονδρικής Τιμής.

Για εκπτώσεις
Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς μπορούν να παρέχουν έκπτωση επί της χονδρικής τιμής χωρίς περιορισμό για όσα σκευάσματα περιλαμβάνονται στον κατάλογο ΜΗΣΥΦΑ. Για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς δύναται να παρέχουν έκπτωση μέχρι 5%, προς τους φαρμακέμπορους, τα φαρμακεία και τους συνεταιρισμούς, με την προϋπόθεση της αναγραφής του ποσού της έκπτωσης στο τιμολόγιο πώλησης.

Για πιστώσεις
Οι παρασκευαστές, συσκευαστές και εισαγωγείς οφείλουν να παρέχουν στα φαρμακεία, φαρμακέμπορους και συνεταιρισμούς πίστωση, με την προϋπόθεση αναγραφής της στο τιμολόγιο πώλησης. Η παρεχόμενη πίστωση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Σχετικά με την έκδοση της νέας Αγορανομικής Διάταξης για την τιμολόγηση των Φαρμάκων ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε ότι «η προβλεπόμενη πίστωση δύο μηνών από την βιομηχανία προς τα φαρμακεία όπως επίσης και η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης 5%, εκτιμούνται ως πολύ θετικά στοιχεία από τους φαρμακοποιούς. Η υλοποίηση τους θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ομαλοποίηση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, στον χώρο του Φαρμάκου, προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων».

Write A Comment