Ειδήσεις

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της αρμόδιας επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ώστε να διορθωθούν το συντομότερο δυνατό τα λάθη στο υπό έκδοση Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Η οριστική δημοσίευσή του αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Το υπουργείο Υγείας αναμένει από το νέο δελτίο τιμών εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Στο περιθώριο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι του ΙΣΑ, Γεώργιος Πατούλης και του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο τελευταίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι «τα αρμόδια όργανα του ΕΟΦ καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να διορθωθούν τα λάθη που επεσήμαναν οι παράγοντες του Φαρμάκου και τελικά το νέο δελτίο τιμών να συνάδει με την ισχύουσα αγορανομική διάταξη».

Τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όσο και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων είχαν αντιδράσει έντονα στην έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, την περασμένη εβδομάδα, εντοπίζοντας έως και 600 σκευάσματα με λανθασμένη τιμή.

Η ισχύουσα αγορανομική διάταξη καθορίζει την τελική τιμή πώλησης κάθε φαρμάκου, βάσει του μέσου όρου που προκύπτει από τις τρεις χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, στο υπό έκδοση δελτίο τιμών υπάρχουν φάρμακα η τιμή των οποίων είναι μειωμένη από 35% έως και 50%, σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης.

Η πλειοψηφία των σκευασμάτων αυτών αφορά δύσκολες παθήσεις όπως ο καρκίνος, η κυστική ίνωση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι μεταμοσχεύσεις.

Η αδυναμία τιμολόγησης των σκευασμάτων μέχρι την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν αδυναμία εκτέλεσης των παραγγελιών. Προς παρόν πάντως τα φάρμακα για τις πολύ σοβαρές παθήσεις παραδίδονται με δελτίο αποστολής

 

Write A Comment