Γυναίκα

ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα. Η επιθυμία ρυθμίζεται και συνδέεται με την αναπαραγωγική της περίοδο, που μεταβάλλεται αντίστοιχα στις φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Όταν μία γυναίκα εμφανίζει υποτονική σεξουαλική διάθεση, αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και έχει μειωμένες ή καθόλου ερωτικές φαντασιώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μιλάμε για μια σεξουαλική διαταραχή.

Η σεξουαλική επιθυμία είναι η αρχή του ερωτικού παιχνιδιού και αυτή επηρεάζεται από βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να αφορούν τις ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, που όταν μειωθούν προκαλούν ελαττωμένη διάθεση για σεξ. Άλλοι βιολογικοί παράγοντες έχουν σχέση με ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα ή ακόμη και παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι ποικίλοι. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι αντιλήψεις και τα πρότυπα που υιοθετεί η γυναίκα από το περιβάλλον, από τα περιοδικά και την τηλεόραση. Τα μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν τη σύγχρονη γυναίκα με ατέλειωτες πληροφορίες σχετικά με το ποιες είναι οι ιδανικές αναλογίες σώματος, το μοντέρνο ντύσιμο, οι “σωστοί” τρόποι συμπεριφοράς για να θεωρείται επιτυχημένη και ποθητή από τον άνδρα. Ως συνέπεια η γυναίκα βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση του τέλειου και δημιουργεί πολλά “πρέπει” που την μπλοκάρουν σεξουαλικά.

Το πώς αισθάνεται η ίδια με τον εαυτό της παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αυτοπεποίθησή της αλλά και στη διάθεσή της για σεξουαλική επαφή. Συχνά η γυναίκα με μειωμένη επιθυμία έχει κακή εικόνα για το πώς είναι η εξωτερική της εμφάνιση, κυρίως για το σώμα της. Πράγματι, είναι πιθανό η γυναίκα να θεωρεί ότι έχει αρκετά παραπάνω κιλά, να νιώθει άσχημα, κοιτάζοντας στον καθρέφτη τους γλουτούς ή το στήθος της.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι καθοριστικός είναι το πώς η ίδια βλέπει και αισθάνεται για το σύντροφό της. Συγκρούσεις, τσακωμοί και προβλήματα μέσα στη σχέση λειτουργούν συνήθως αρνητικά στην επιθυμία της γυναίκας για σεξουαλική επαφή. Σημαντική είναι και η συμπεριφορά και η στάση που έχει ο σύντροφός της ο οποίος όταν την προσεγγίζει δίνοντας έμφαση στα συναισθήματά της, της δημιουργεί πιο ευχάριστη διάθεση.

Συχνά η έλλειψη επιθυμίας για σεξ συνυπάρχει με κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Η κατάθλιψη και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά τη γυναίκα σε πολλούς τομείς της καθημερινής της ζωής, προκαλώντας συχνά προβλήματα στη σεξουαλική της ζωή.

Άλλος ένας λόγος που συμβάλλει στη μειωμένη επιθυμία της γυναίκας μπορεί να είναι η αυστηρή ανατροφή και ηθικές αξίες που μετέδωσε το οικογενειακό της περιβάλλον σε νεαρή ηλικία, δημιουργώντας της την εντύπωση ότι το σεξ είναι κάτι κακό ή και ανήθικο. Τέλος, κάποια τραυματική εμπειρία που μπορεί να βίωσε μια γυναίκα, όπως βιασμός ή κακοποίηση μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά στην επιθυμία της.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00-14:00 και 16:00-20:00

Write A Comment