Ειδήσεις

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Tη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ Απόστολος Αρμαγανίδης, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Αθηνών Διευθυντής ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Όπως είπε ο κ. Αρμαγανίδης, από δεκαετίας είναι γνωστό ότι οι κλίνες σε λειτουργία δεν επαρκούν για τις ανάγκες των συμπολιτών μας και καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ ασθενών που περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για να νοσηλευθούν.

Καθημερινά ο αριθμός των ασθενών, που αναζητά μια κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας μόνον στο Λεκανοπέδιο είναι διψήφιος, πόσο μάλλον στην περιφέρεια. Σε περιόδους μάλιστα αιχμής η λίστα αυτή μπορεί να φτάσει και τους 30 ασθενείς, μία ζήτηση που είναι δύσκολο να καλυφθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς.

Παράλληλα, υπάρχουν έτοιμες για λειτουργία κλειστές κλίνες σε πολλές ΜΕΘ, που παραμένουν αναξιοποίητες, κυρίως λόγω υποστελέχωσης από εξειδικευμένο προσωπικό, την ίδια ώρα που αλλόφρονες συγγενείς κάνουν αγώνα να βρεθεί μια κλίνη για τον δικό τους άνθρωπο, συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες.

Τρανό παράδειγμα η πανδημία γρίπης το 2009 η οποία έγινε αφορμή να κινητοποιηθεί η Πολιτεία και να λειτουργήσουν οι μισές από τις 150 κλειστές κλίνες που διέθετε η χώρα με συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές.

Και ενώ αγοράστηκε εξοπλισμός για 70 περίπου κλειστές κλίνες, που απαιτούσαν συμπληρωματικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν, ήρθε η οικονομική κρίση και σταμάτησαν οι προσλήψεις ακόμη και οι διορισμοί των προσληφθέντων, δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις, δεν αντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν και σήμερα η κατάσταση γύρισε πίσω εκεί από όπου ξεκίνησε. Να σημειωθεί δε ότι η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και από αυτές οι 154 είναι κλειστές και αναξιοποίητες και ας έχουν στοιχίσει ακριβά στον Έλληνα φορολογούμενο.

Επίσης μέχρι τις αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 τουλάχιστον νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.

«Δεν πετάμε στα σύννεφα για τις οικονομικές δυνατότητες του ΥΥΚΑ και δε ζητάμε στη φάση αυτή το διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ της χώρας, που είναι απαραίτητος απλά για να πιάσουμε σαν χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ, ανά 100.000 κατοίκους. Ζητάμε απλά να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ και να καθίσουμε να δούμε με ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πως θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των 154 έτοιμων και κλειστών κλινών ΜΕΘ και η παροχή ποιοτικής φροντίδας στις ΜΕΘ στη περίοδο της κρίσης» τόνισε ο κ. Αρμαγανίδης.

Ειδικότερη έμφαση όπως είπε ο κ. Αρμαγανίδης πρέπει να δοθεί στην ανάγκη κινήτρων για να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτές στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά. Για παράδειγμα η ωριαία αποζημίωση εφημερίας για έναν Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό είναι μόλις 3,8 €.

Έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία προσέλκυσής τους από Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν 2–3 φορές μεγαλύτερες απολαβές από αυτές που έχουν σήμερα στην Ελλάδα. Το κύμα μετάβασης γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες χώρες ήδη διογκώνεται με τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες να είναι ορατές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.

Οι λύσεις πρέπει να δοθούν, εδώ και τώρα, τόνισε κλείνοντας ο κ. Αρμαγανίδης, γιατί οι ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν με κίνδυνο της ζωής τους, για το πότε θα υπάρξει το επόμενο άδειο κρεβάτι. Μ΄ άλλα λόγια κινδυνεύουν καθημερινά ζωές.

ΠΗΓΗ: www.iatrikostypos.com

Write A Comment