Ειδήσεις

ΝΕΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νέα φάρμακα και άλλες ανακαλύψεις μπήκαν στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών τα τελευταία χρόνια, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Χάπι από το στόμα
Μια νέα κατηγορία φαρμάκων είναι τα σκευάσματα που χορηγούνται από το στόμα, οι λεγόμενοι αναστολείς της νεφρικής επαναπρόσληψης γλυκόζης, οι οποίοι προκαλούν την αποβολή του σακχάρου στα ούρα σε πιο χαμηλά επίπεδα από το φυσιολογικό, όταν το σάκχαρο στο αίμα υπερβαίνει συγκεκριμένες τιμές. Για τα σκευάσματα αυτά αναμένεται έγκριση από τον FDA για κυκλοφορία στις ΗΠΑ.

Νέες ινσουλίνες
Και στις ινσουλίνες όμως έχουμε νεότερα δεδομένα με την ενέσιμη ινσουλίνη μακράς δράσης που θα μπορεί να χορηγείται ανά 2 ή 3 μέρες και η οποία ανήκει στη νέα γενιά ινσουλινών. Επίσης να σημειώσουμε ότι είναι υπό έρευνα, κι άλλες εναλλακτικές χορήγησης ινσουλίνης όπως το σπρέι και το υπογλώσσιο χάπι, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το πότε θα φτάσουν στην αγορά.

Νέοι μετρητές γλυκόζης
Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης του αίματος που συνδέεται απευθείας σε υπολογιστή παρέχοντας στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, πράγμα που τους βοηθάει να διαχειρίζονται καλύτερα το διαβήτη τους και να έχουν καλύτερο συντονισμό της θεραπείας τους.

Φάρμακο που προλαμβάνει την τύφλωση λόγω διαβήτη
Μια ακόμα νέα θεραπευτική επιλογή που χορηγείται για τη θεραπεία ασθενών με οπτική βλάβη λόγω διαβητικού οιδήματος ωχράς που προσβάλλει περίπου το 1-3% των ασθενών με διαβήτη οδηγώντας δυνητικά σε τύφλωση. Η συγκεκριμένη θεραπεία υπερτερεί της παραδοσιακής θεραπείας με laser, που απλά περιόριζε την περαιτέρω επιδείνωση των βλαβών, όχι μόνο γιατί σταθεροποιεί αλλά και γιατί αναστρέφει τις παθολογικές εκφράσεις της νόσου. Το σκεύασμα έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 85 χώρες και έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Φάρμακα για διαβήτη και παχυσαρκία
Μία νέα ενδιαφέρουσα κατηγορία φαρμάκων είναι τα ανάλογα ή μιμητικά δράσης των ινκρετινών. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα που σε σημαντικό ποσοστό παρουσιάζουν και διαβήτη γιατί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα το διαβήτη και το αυξημένο σωματικό βάρος. Πρόκειται για ουσίες που παράγονται από το έντερο μετά τη λήψη τροφής και βοηθούν την έκκριση ινσουλίνης ενώ παράλληλα διευκολύνουν τον εγκέφαλο να δώσει το σήμα του κορεσμού. Τα σκευάσματα αυτά έχουν εγκριθεί και διατίθεται και στη χώρα μας.

Νέα φάρμακα μειώνουν τις υπογλυκαιμίες
Τέλος, νέα καινοτόμα φάρμακα είναι και η νέα κατηγορία των αναστολέων DPP-IV. Οι μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η χορήγηση της βασικής ινσουλίνης σε συνδυασμό με αναστολείς DPP-4 ή αγωνιστές GLP–1 μπορούν να βελτιώσουν τη γλυκαιμική ρύθμιση και να μειώσουν τις υπογλυκαιμίες και το βάρος που αποτελούν συνηθισμένα προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη.

ΠΗΓΗ:www.iatrikostypos.com

Write A Comment