Ειδήσεις

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΑΣΗ ΝΕΟΥ ΦΕΚ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τις συμμετοχές των ασθενών στα φάρμακα. Πόσο θα πληρώνουμε;
Σε ΦΕΚ βρίσκονται πλέον όλες οι νέες συμμετοχές φαρμάκων για τους ασθενείς αλλά και ο τρόπος που θα αποζημιώνονται τα φάρμακα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ορίζεται τιμή αναφοράς (ΤΑ) η οποία αποτελεί την τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ όλων των προϊόντων της εκάστοτε κατηγορίας.
Για τον υπολογισμό της τιμής αποζημίωσης του κάθε φαρμάκου χρησιμοποιείται ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος: Τιμή Αποζημίωσης Φαρμάκου = Τιμή Αναφοράς x ΑΗΔ(Αριθμό Ημερησίων Δόσεων).
Και το σημαντικό για τους ασθενείς είναι ότι εφόσον επιλεγεί φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο.
Για φάρμακα για τα οποία ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή και όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα καταβάλει μόνο το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του φαρμάκου επί της Λιανικής Τιμής.

Όπως διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ: «Οι τιμές αποζημίωσης και οι συμμετοχές των ασθενών θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, ώστε να τα γνωρίζει ο ιατρός, ο ασθενής και ο φαρμακοποιός κατά τη συνταγογράφηση και εκτέλεση της συνταγής».

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Write A Comment