Ειδήσεις

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ: ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΠΟΥ ΙΑΤΑΙ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ποια τα συμπτώματα της νόσου και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Επιδημιολογία:
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η δεύτερη σε συχνότητα κακοήθεια και στα δύο φύλα (μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες) και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε ακτινοβολία και η επαγγελματική έκθεση σε διάφορα ορυκτά. Το 15% περίπου των καπνιστών πρόκειται να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα.
Συμπτώματα:
Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι μην παρουσιάζει συμπτώματα και να διαγνωσθεί τυχαία σε ακτινογραφία θώρακα που γίνεται για άλλο σκοπό. Όταν είναι συμπτωματικός, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ο βήχας, η δύσπνοια, το θωρακικό άλγος και τα αιμόφυρτα πτύελα. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από μεταστάσεις, όπως οστικά άλγη, κεφαλαλγία, έμετοι και επιληπτικές κρίσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι παρανεοπλασματικές εκδηλώσεις, όπως υπερτροφική πνευμονική οστεοαρθροπάθεια, διάφορα νευρολογικά σύνδρομα, μυοπάθειες, μεταβολικές διαταραχές, όπως είναι η υπερασβεσταιμία, καχεξία, μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα.
Διάγνωση:
Η διάγνωση των νεοπλασμάτων του πνεύμονα τίθεται από την κλινική εικόνα, τον ακτινολογικό έλεγχο με ακτινογραφία θώρακα και αξονική τομογραφία θώρακος και τέλος με τον καθορισμό του ιστολογικού τύπου του νεοπλάσματος, ο οποίος θα γίνει με λήψη υλικού για βιοψία με βρογχοσκόπηση.
Θεραπεία:
Οι βασικές θεραπευτικές δυνατότητες στον καρκίνο του πνεύμονα είναι η χειρουργική εξαίρεση, η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία. H χειρουργική θεραπεία με διενέργεια λοβεκτομής, τμηματεκτομής ή πνευμονεκτομής, με λεμφαδενικό καθαρισμό του μεσοθωρακίου, δίνει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα σε ασθενείς με νεοπλάσματα σταδίου Ι και ΙΙ. Από τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε ριζική εκτομή, περίπου οι μισοί θα επιζήσουν μέχρι την πενταετία χωρίς υποτροπή της νόσου.
Γράφει ο Γεώργιος Φιλιππάκης, Χειρουργός Θώρακος (Καρδιοχειρουργός), Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment