Άνδρας

ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η μοναξιά στις μέρες μας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που συναντάμε γύρω μας καθημερινά. Οι άνθρωποι βιώνουν την μοναξιά ακόμα και μέσα στις σχέσεις τους, είτε αυτές είναι οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές. Η στροφή προς τον εαυτό μας, την ικανοποιησή και ευχαρίστιση μας, μας έχει κάνει να αποξενωθούμε και να αποκοπούμε από το περιβάλλον μας.

 

Τι προτάσσει όμως η εποχή μας;

Οι άντρες αναζητούν τα εντυπωσιακά αυτοκίνητα και τα ακριβά ρολόγια προκειμένου να αποκτήσουν την κοινωνική ταυτότητα που επιθυμούν και μέσα από τα υλικά αγαθά να καταξιωθούν στα μάτια των άλλων κατακτώντας έτσι το, πλασματικό, statusτων ονείρων τους. Οι γυναίκες πασχίζουν να μιμιθούν κινηματογραφικά πρόσωπα ομορφιάς και λάμψης μέσα από το κυνήγι της μόδας αλλά και τον πλαστικών επεμβάσεων που θα τους φέρει στο καθρέφτι τους την ιδανική γυναίκα που επιθυμούν να γίνουν. Η συναισθηματική τροφή μετατρέπεται σε οικονομική τροφή μέσα από τα χρήματα που με τη σειρά τους προσφέρουν υλικές απολαβές.
Ο άνθρωπος εξελίχθηκε σε ένα ον που αποζητά τα υλικά αγαθά παραπάνω από τις ανθρώπινες σχέσεις, παίρνοντας έτσι στιγμιαία και εφήμερη ικανοποίηση. Με αυτό το τρόπο βγάζει τον εαυτό του από την δύσκολη και άβολη διαδικασία του να βιώσει τα πραγματικά του συναισθήματά, που μπορεί ενδεχομένως να τον πονέσουν, και εκ τούτου να αναρωτηθεί για τις πράξεις του και τις πράξεις των άλλων. Οι ναρκισιστικές τάσεις του σύγχρονου ανθρώπου τον καθιστούν αγχώδη και τον κάνουν ακόμα πιο εσωστρεφή όταν καλείται να μπει σε μία σχέση την οποία δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί λόγω της απειρίας του που οφείλεται στην απομόνωσή του και την υπερβολική αγάπη προς τον εαυτό του που δεν του επιτρέπει να κοιτάξει το ‘άλλο’, αυτό που είναι ‘έξω από τον εαυτό του’.
Η δυσκολία του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να προσφέρει και να λάβει από τους γύρω του, μπορεί να τον οδηγήσει στην κατάθλιψη δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στη μοναξιά λόγω φόβου.
Η οικονομική κρίση του σήμερα στη χώρα μας, απογυμνώνει τις ανθρώπινες σχέσεις από τον μανδύα των υλικών αγαθών. Χάνοντας την ψευδή ταυτότητα που είχε χτίσει και μη γνωρίζοντας πως να δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις ο άνθρωπος απομονώνεται και βιώνει την μοναξιά ανήμπορος να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της ζωής του.

Η μοναξιά μέσα στη σχέση δημιουργείται από την απομάκρυνση του ζευγαριού που δε μπορεί και δε γνωρίζει πως να ξαναχτίσει την επαφή του όταν αυτή κλωνιστεί. Η επικοινωνία των συντρόφων μειώνεται και η οικειότητα τους φθείνει. Αυτό προκαλεί προβλήματα όχι μόνο στη ψυχική τους επαφή αλλά και στη σεξουαλική τους ζωή. Μέσα από την ψυχική απομάκρυνση μπορούν να προκύψουν προβλήματα όπως μειωμένη ερωτική επιθυμία, προβλήματα στύτικής δυσλειτουργίας και εξπερμάτισης στον άνδρα και διαταραχές οργασμού στη γυναίκα. Το κενό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι και η μοναξιά που βιώνει ο καθένας μέσα στη σχέση ολοένα και μεγαλώνει όσο οι σύντροφοι δεν αποφασίζουν να δώσουν μία λύση. Τα περισσότερα ζευγάρια που ζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού είναι αρκετά επιβαρυμένα κι οταν φτάσουν στο θεραπευτικό δωμάτιο έχουν να καλύψουν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ τους. Μην αφήνεται τον εαυτό σας και τη σχέση σας μόνη!

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00-14:00 και 16:00-20:00

 

Write A Comment