Επιστημονικοί Συνεργάτες

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΑΤΕ ΥΓΙΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Κατά μέσω όρο, τα πόδια των παιδιών μεγαλώνουν κατά δύο νούμερα ανά χρόνο τα τέσσερα πρώτα χρόνια ζωής και κατά ένα νούμερο ανά χρόνο μέχρι την πλήρη ανάπτυξή τους. Όμως, το πόδι του παιδιού μπορεί να μην μεγαλώσει για αρκετό χρονικό διάστημα, και να μεγαλώσει απότομα σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Γενικά, η περίοδος επιταχυμένης ανάπτυξης για τα κορίτσια είναι μεταξύ 8 και 13 ετών, με μέγιστη κορύφωση περίπου στα 12 έτη. Στα αγόρια συμβαίνει λίγο αργότερα, μεταξύ 10,5 και 16 ετών, ενώ η κορύφωση περίπου στο 14ο έτος ηλικίας. Το παραπάνω ταυτίζεται χρονικά με την εφηβεία.
Ένας εύκολος τρόπος να ελέγχετε το μήκος του ποδιού του παιδιού σας είναι να κόψετε μία λωρίδα χαρτί στο μήκος του εσωτερικού του παπουτσιού. Τοποθετείστε το πάτωμα (η μία άκρη να ακουμπάει έναν τοίχο), ζητείστε στο παιδί να σταθεί πάνω του. Μετρήστε την απόσταση μεταξύ του μακρύτερου δακτύλου και της άκρης του χαρτιού. Ένα καινούριο παπούτσι θα πρέπει να είναι περίπου 12 – 16 χιλιοστά μακρύτερο από το μεγαλύτερο δάκτυλο, ώστε να επιτρέπεται η ανάπτυξη και η επιμήκυνση του ποδιού κατά το περπάτημα. Παπούτσια που είναι μόνο 5 χιλιοστά μακρύτερα, θα πρέπει να θεωρούνται πολύ μικρά και να αντικαθίστανται.
Όταν εξετάζετε τα πόδια των παιδιών σας, ελέγξτε τα εξής τέσσερα πράγματα: το δέρμα, τα νύχια, τη στάση και τυχόν δυσμορφίες.


• Δέρμα : Επιθεωρείστε το για τυχόν κοκκινίλες, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα, στις καμάρες και κάτω από τα οστά του αστραγάλου (έσω σφυρό και έξω σφυρό οστό). Η παρουσία κνησμού είναι ένδειξη ότι το πόδι έχει προσβληθεί από μία μυκητίαση, γνωστή ως «το πόδι του αθλητή». Αυτή προκαλεί, εκτός από φαγούρα, ξηροδερμία και ξεφλούδισμα του δέρματος. Ελέγξτε για κόκκινα σημάδια ή φούσκες στο πίσω μέρος της πτέρνας και για κόκκινα σημάδια στο επάνω μέρος των μικρών αρθρώσεων των δακτύλων. Εάν υπάρχουν τέτοια, τότε πρόκειται για ενδείξεις ότι τα παπούτσια είναι στενά ή μικρά. Αυξημένες σκληρύνσεις σε οποιοδήποτε μέρος του πέλματος του ποδιού μπορεί να είναι ένδειξη μυρμηγκιάς.
• Νύχια : φλεγμονές και έντονες κοκκινίλες γύρω από τα νύχια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί να υπάρχει μόλυνση. Οποιαδήποτε δυσχρωμία των δακτύλων πρέπει να εξετάζεται από έναν ποδολόγο – ποδίατρο.
• Δυσμορφίες : Τα δάκτυλα θα πρέπει πάντα να είναι σε ευθεία γραμμή με το υπόλοιπο πόδι και όχι να εμφανίζονται τραβηγμένα προς τα πίσω ή σε κλήση. Το πέμπτο δάκτυλο (μικρό) μπορεί να κρύβεται ελαφρός κάτω από το τέταρτο, και το τέταρτο κάτω από το τρίτο, αλλά το μεγάλο δάκτυλο πρέπει να είναι σε ευθεία θέση.
• Στάση: Αν τα πόδια στρέφονται υπερβολικά προς τα μέσα ή προς τα έξω, ιδιαίτερα αν το παιδί παραπονιέται/πονάει, ζητείστε την συμβουλή ενός ποδολόγου – ποδιάτρου.

 Χρήσιμες συμβουλές για τα παιδικά πόδια
• Πλένετε καθημερινά τα πόδια του παιδιού με σαπούνι και νερό και στεγνώστε καλά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα.
• Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος στα μωρουδιακά φορμάκια και στους υπνόσακους, ώστε να μην στριμώχνονται τα δάκτυλα του παιδιού σας.
• Ελέγχετε το μέγεθος των καλτσών του παιδιού σας, ειδικά εάν τις στεγνώνετε στο στεγνωτήριο, καθώς μπορεί να συρρικνωθούν και σε περίπτωση που είναι πολύ στενές, θα περιορίσουν την ανάπτυξη του ποδιού.
• Φορέστε στα πόδια του παιδιού σας παπουτσάκια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Η εύρεση του κατάλληλου μεγέθους είναι δύσκολη και είναι σοφότερο να μη χρησιμοποιούνται.
• Φορέστε απαλά υποδήματα στα παιδιά, πριν τα πάτε για περπάτημα. Τα απαλά υποδήματα κρατούν τα πόδια τους ζεστά και δεν πιέζουν τα δάκτυλα αλλά ούτε και προκαλούν σφίξιμο γύρω από τον αστράγαλο.

• Πάντα να προμηθεύσετε τα παπουτσάκια για νήπια και παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα από έναν εκπαιδευμένο ειδικό. Τα παπούτσια πρέπει να ανταποκρίνονται στο σχήμα του παιδικού ποδιού, για παράδειγμα, τριγωνικό σχήμα, στενότερο στη φτέρνα και πιο φαρδύ στα δάκτυλα. Σε περίπτωση που το παραπάνω αγνοηθεί, μπορεί να προκληθεί δυσμορφία στο μεγάλο δάκτυλο.
• Συνιστάται η μη χρήση της στράτας, καθώς ενθαρρύνει το βάρος ενός φορτίου νωρίτερα από ό, τι θα συνέβαινε εκ φύσεως. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να σχετίζονται με ια καθυστέρηση στη βράδυνση και σε άλλες ενέργειες, όπως η ορθοστασία.

Πηγή : www.scpod.org

 

Write A Comment