Έρευνες

ΑΜΝΙΑΚΟ ΥΓΡΟ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στο αμνιακό υγρό μπορεί να κρύβεται το κλειδί για τη θεραπεία μιας θανατηφόρου νόσου του εντέρου η οποία απειλεί τα πρόωρα μωρά, υποστηρίζουν Βρετανοί γιατροί. Η διαπίστωση αφορά σε μια σοβαρή φλεγμονή, τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα, η οποία μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς του εντέρου και να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια.
Πρόωρες δοκιμές σε ζώα έδειξαν, λοιπόν, ότι τα βλαστικά κύτταρα στο εσωτερικό αμνιακό υγρό θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μερικές από τις βλάβες που προκαλεί η νεκρωτική εντεροκολίτιδα και να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης. Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις πριν δοκιμαστεί η θεραπευτική αυτή προσέγγιση σε πρόωρα νεογνά.

Τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς δεν είναι έτοιμα για τον κόσμο έξω από τη μήτρα και τα έντερα τους δεν είναι καλά προετοιμασμένα για να διαχειριστούν το φαγητό. Περίπου ένα σε 10 πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών αναπτύσσουν νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει θάνατο των ιστών και δημιουργία τρύπας στο έντερο του βρέφους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λοίμωξη.
Το μητρικό γάλα μπορεί να μειώσει τους κινδύνους, αλλά η μόνη σημαντική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του παθολογικού ιστού. Ωστόσο, το 40% των πρόωρων μωρών που αναπτύσσουν νεκρωτική εντεροκολίτιδα δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ίτον πειραματίστηκαν στη χρήση βλαστικών κυττάρων από το αμνιακό υγρό. Διαπίστωσαν, λοιπόν, σε πειράματα σε αρουραίους που ήταν προγραμματισμένοι να αναπτύξουν μοιραία νεκρωτική εντεροκολίτιδα, ότι ενέσεις βλαστικών κυττάρων από αμνιακό υγρό κατάφεραν να αυξήσουν τον χρόνο επιβίωσής τους.

“Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει είναι μια άμεση επίδραση στη φλεγμονή, καθώς τα βλαστικά κύτταρα οδηγούν σε αποκατάσταση των ιστών των εντέρων”, εξηγούν οι Βρετανοί ερευνητές.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment