Ειδήσεις

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τις ελλείψεις και αποσύρσεις φαρμάκων(!), καθησυχάζει ο ΕΟΦ, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό.
Σε ανακοίνωση του οργανισμού τονίζεται: “Σε ότι αφορά τις αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά παρουσιάζεται αύξηση το 2012, (203 σκευάσματα, έναντι 99 το 2011, σε σύνολο 12.500 αδειοδοτημένων φαρμάκων), εκ των οποίων τα 25 είναι μοναδικά (κυρίως κολλύρια και αντιϊικά φάρμακα) και από αυτά μόνο τα 3 είναι αναντικατάστατα (οιστρογόνο, ειδική ανοσοσφαιρίνη και ενέσιμο αντιβιοτικό). Ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασία έκτακτης εισαγωγής, όπως έχει ήδη κάνει για ορισμένα αναντικατάστατα ορφανά φάρμακα“.

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι προβαίνει συνεχώς σε μέτρα τα οποία συνοψίζονται σε:

  • Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων όταν αυτές γίνονται σε βάρος της εγχώριας επάρκειας. Το μέτρο είναι σε ισχύ για 71 φάρμακα.
  • Εισηγήσεις προς το υπουργείο Υγείας για επιβολή κυρώσεων σε φαρμακευτικές εταιρείες για μειωμένη διάθεση προϊόντων.
  • Ελέγχους για εντοπισμό παράνομης εξαγωγικής δραστηριότητας από φαρμακεία. Διερευνάται πιθανή συμμετοχή 275 φαρμακείων.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

 

Write A Comment