Άνδρας

ΑΥΞΗΘΗΚΕ H ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι χαμηλές τιμές που δίνονται στα φάρμακα από το υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, ανάγκασαν πολλές εταιρείες να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Γιάννης Τούντας στο πρώτο Generics Conference που έγινε χθες στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Τούντας, το 2012 κατατέθηκαν 223 αιτήσεις και τελικά αποσύρθηκαν 203 φάρμακα, όταν το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόνο 99 φάρμακα. Από αυτά, τα 25 ήταν αναντικατάστατα, ενώ πρόβλημα στη θεραπευτική πρόσβαση δημιουργήθηκε με 3-4 σκευάσματα, τα οποία τελικώς εισήχθησαν μέσω του ΙΦΕΤ, με διπλάσιες όμως τιμές, για να μην το ξεχνάμε ότι τα φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ έρχονται με πολύ μεγαλύτερες τιμές.
Για το 2013 οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 25 και αν συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, μάλλον θα ξεπεράσουν αυτές του 2012.
Να σημειωθεί επίσης ότι από τα φάρμακα που αποσύρθηκαν από την αγορά μας, τα 25 ήταν αναντικατάστατα ενώ για 3-4 από αυτά, δημιουργήθηκε θεραπευτικό πρόβλημα με ασθενείς, γι’ αυτό το υπουργείο τα εισήγαγε μέσω του ΙΦΕΤ, γεγονός ωστόσο εξαιρετικά κοστοβόρο, αφού ως γνωστόν οι εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ ανεβάζουν τις τιμές 2 και 3 φορές επάνω.
Το μόνο παρήγορο στην υπόθεση, αν κανείς μπορεί να το χαρακτηρίσει έτσι, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες τηρούν πιστά τις ημερομηνίες απόσυρσης που δίνουν στον ΕΟΦ, συνεπώς δε δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα. Μόνη ξεχωριστή περίπτωση ήταν αυτή της Alapis, η οποία όμως δεν έφταιγε, γιατί τέθηκε ζήτημα χρεωκοπίας όπως επεσήμανε ο κ. Τούντας.

ΠΗΓΗ: www.iatrikostypos.com

Write A Comment