Διατροφή

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα τρόφιμα από κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα, όπως είναι τα αλλαντικά, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα που μελέτησε τη διατροφική συμπεριφορά περίπου 500 χιλιάδων ανθρώπων σε δέκα χώρες για σχεδόν 13 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαμπίν Ρόρμαν του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, συμπέραναν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λουκάνικα, σαλάμι, μπέικον και χάμπουργκερ συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και τελικά πρόωρο θάνατο. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί σπάνια περιλαμβάνουν στη διατροφή τους λαχανικά και φρούτα. Αντιθέτως, πίνουν περισσότερο αλκοόλ, καπνίζουν, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ασκούνται λίγο ή καθόλου.
Η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 3% την εμφάνιση τέτοιων παθήσεων εάν κατανάλωναν 20 αντί για 160 γραμμάρια (δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον) τέτοιων τροφών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι στα 13 χρόνια της διάρκειάς της πέθαναν περίπου 1 στους 17 ανθρώπους, οι 20 χιλιάδες από καρκίνο και 5.500 από καρδιά.

Μια άλλη επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Broad των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ απέδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού συνδέεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η έρευνα, που είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, διαπίστωσε ότι η μεγάλη ποσότητα αλατιού «σπρώχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται εναντίον του. Αν και δεν έχει γίνει κατανοητός ο μηχανισμός, οι ερευνητές εντόπισαν την προδιάθεση των πειραματόζωων σε αυτές τις ασθένειες.

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Write A Comment