Ειδήσεις

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ AIDS-HIV

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Πριν λίγες ημέρες μια είδηση ότι ένα παιδάκι κατάφερε να νικήσει τον ιό του AIDS, γέμισε αισιοδοξία την παγκόσμια κοινότητα. Τόσο τους επιστήμονες όσο και τους απλούς ανθρώπους. Τώρα λίγες ημέρες μετά Γάλλοι γιατροί από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, ανακοίνωσαν ότι με ένας παρόμοιος τρόπος όμοιος με εκείνον του παιδιού στις ΗΠΑ που θεραπεύτηκε, μπορεί να λειτουργήσει και στους ενήλικες. Τα μηνύματα γεμίζουν αισιοδοξία.
Πρόκειται για μια όμοια (με του παιδιού στις ΗΠΑ) λειτουργική θεραπεία κατά την οποία ο ιός ναι μεν υπάρχει στον οργανισμό, αλλά ο άνθρωπος δεν νοσεί. Οι Γάλλοι επιστήμονες τονίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτή η θεραπεία, θα πρέπει η διάγνωση του HIV, να γίνει έγκαιρα. Τα ποσοστά θεραπείας είναι ακόμη μικρά, περίπου ο 1 στους 10 θα θεραπευτεί, αλλά όλοι ομιλούν για ένα αισιόδοξο ξεκίνημα στη μάχη κατά του ιού.
Οι ερευνητές από το Παστέρ, ανέλυσαν τι ακριβώς συμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον ιό και η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Αζιέ Σαέζ-Σιριόν, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”, ανέφερε ότι σε 14 ενήλικους ασθενείς που έχουν σταματήσει τη θεραπεία ο ιός παραμένει εν υπνώσει και δεν έχει ενεργοποιηθεί ξανά.
Οι 14 ασθενείς πήραν την ονομασία “ομάδα Βισκόντι” και για να δουν τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα είχαν ξεκινήσει τη θεραπεία σχεδόν 35 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση από τον ιό, δηλαδή πολύ πιο νωρίς από ότι συμβαίνει συνήθως με τον μέσο ασθενή του AIDS. Ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν.
Μέχρι σήμερα τα φάρμακα κατά του AIDS κρατούν απλώς υπό έλεγχο τον ιό, αλλά δεν μπορούν να τον «ξεριζώσουν» από τον οργανισμό. Και συνήθως, όταν σταματά η φαρμακευτική θεραπεία, ο ιός επανακάμπτει, ενεργοποιείται με τα γνωστά αποτελέσματα. Αυτό δεν συνέβη με τους 14, οι οποίοι έχουν μείνει δίχως φαρμακευτική θεραπεία από 7 μέχρι και 10 χρόνια και ο ιός δεν έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται υπό έλεγχο και σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέσα στο αίμα τους. Ταυτόχρονα ο οργανισμός τους έχει αποκτήσει εκ νέου ισχυρές φυσικές άμυνες κάτι που για να το κάνει πριν χρειαζόταν τα φάρμακα.
«Οι περισσότεροι ασθενείς που ακολουθούν την ίδια θεραπεία, δεν θα θέσουν υπό έλεγχο τη λοίμωξη, όμως υπάρχουν λίγοι που θα το πετύχουν», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σαέζ- Σιριόν και τόνισε ότι το 5% έως 15% των ασθενών ουσιαστικά μπορούν να θεραπευτούν και συνέχισε: « Οι ασθενείς έχουν ακόμα τον ιό HIV, δεν τον έχουν ξεριζώσει, αλλά έχουν απαλλαχτεί από την μόλυνση».

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

 

Write A Comment