Ιατρικά Νέα

ΠΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΥΓΙΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μήπως έχετε πονοκέφαλο, τσούξιμο στα μάτια ή θολή όραση μετά από αμέτρητες ώρες δουλειάς στον υπολογιστή; Είτε δουλεύετε μπροστά από το pc, είτε σερφάρετε στο ίντερνετ για μεγάλο διάστημα μέσα στην ημέρα, κινδυνεύετε να αποκτήσετε ξηρά, «κόκκινα» και κουρασμένα μάτια. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε υγιή τα μάτια σας, ακόμα και αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά στην ακτινοβολία του υπολογιστή.

Κρατήστε απόσταση από την οθόνη του υπολογιστή
Αν βρίσκεστε πολύ κοντά στην οθόνη… τα μάτια σας κινδυνεύουν! Κρατήστε απόσταση περίπου 50-100cm από την οθόνη του υπολογιστή. Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με την όραση σας… αυξήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς και διαβάστε άνετα και εύκολα.

Αγοράστε μια ξεκούραστη οθόνη LCD
Οι οθόνες CRT, όχι μόνο βλάπτουν πολύ περισσότερο τα μάτια σας σε σχέση με μια οθόνη LCD, αλλά καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις παλιές οθόνες με μια λεπτή οθόνη LCD, ακόμα και αν είναι πιο ακριβή! Τουλάχιστον, αγοράστε φίλτρα αντι-ακτινοβολίας, ώστε να μειώσετε τον πόνο των ματιών.

Προσαρμόστε κατάλληλα τις ρυθμίσεις της οθόνης
Αλλάξτε τις λειτουργίες μιας οθόνης ανάλογα με το φυσικό φωτισμό του δωματίου… με σκοπό να κρατήσετε ξεκούραστα τα μάτια σας. Μετατρέψτε τις ρυθμίσεις της οθόνης και κρατήστε χαμηλό και χωρίς θάμπωμα το επίπεδο φωτισμού της επιφάνειας εργασίας. Να θυμάστε, άλλες ρυθμίσεις ταιριάζουν στην πληκτρολόγηση ή την περιήγηση και μερικές στις ταινίες ή τα παιχνίδια.

Χρησιμοποιήστε ειδικά γυαλιά με… αντι-ακτινοβολία!
Αν και το κόστος τους είναι σχετικά ακριβό, τα γυαλιά με αντι-ακτινοβολία μπορούν να προστατέψουν τα μάτια σας. Φορέστε τα στη δουλειά, ενώ κάθεστε στον υπολογιστή ή βλέπετε τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, τα γυαλιά διαθέτουν μια ειδική επικάλυψη που μειώνει αυτόματα τις επιδράσεις της ακτινοβολίας και του υπερβολικού φωτός πάνω στα μάτια σας.

Να ξεκουράζετε τα μάτια σας για περίπου 5 λεπτά
Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί η κόπωση των ματιών είναι να απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη για περίπου πέντε λεπτά κάθε ώρα! Κάντε ένα διάλειμμα ή μια βόλτα έξω από το γραφείο και ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπο σας… χαρίζοντας ηρεμία στα μάτια σας.

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα ή σταγόνες για τα μάτια
Ειδικά τα ευαίσθητα μάτια, ξηραίνονται μετά την πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή. Εάν αισθανθείτε ξηρά ή κόκκινα τα μάτια σας, ρίξτε ειδικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα, ώστε να ανανεωθούν! Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να δείτε την επιφάνεια εργασίας, δοκιμάστε την αλλαγή της ανάλυσης της οθόνης ή του μεγέθους του κειμένου.

Ανοιγοκλείνετε τακτικά τα βλέφαρα των ματιών
Eίναι σημαντικό να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας κάθε 10 δευτερόλεπτα! Όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, θα τα αφήσετε να γεμίσουν οξυγόνο και να απομακρύνουν κάθε υπόλειμμα σκόνης από πάνω τους.

Ασκήσεις για κουρασμένα μάτια μπροστά στο pc
Μπορεί να είστε μπροστά στον υπολογιστή … αλλά είστε σε θέση να ξεκουράζετε τα μάτια σας μέσα από απλές ασκήσεις:
Προσπαθήστε να περιστρέφετε τα μάτια σας, δίνοντας προσοχή σε μερικά μακρινά αντικείμενα. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά και βαθιά και επαναλάβετε τη διαδικασία περίπου 15 φορές. Να θυμάστε, ότι αν εστιάζετε σε συγκεκριμένο σημείο πολύ ώρα… θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Καθίστε άνετα και κάντε γιόγκα για τα μάτια. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα ρολόι μπροστά σας και κοιτάξτε τον αριθμό 12 για δυο δευτερόλεπτα. Ύστερα, χαμηλώστε το βλέμμα σας στον αριθμό έξι και ανοιγοκλείστε τα μάτια σας για 10 φορές. Στο τέλος, κλείστε εντελώς τα μάτια με το χέρι σας και αφήστε τα να ξεκουραστούν στο σκοτάδι.
Τρίψτε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα και βάλτε τις παλάμες σας έτσι ώστε να μην αγγίζετε τα βλέφαρα. Κλείστε όλα τα κενά, ώστε να μην εισχωρεί το φως και αφεθείτε για δυο λεπτά.

ΠΗΓΗ: www.flowmagazine.gr

Write A Comment