Ειδήσεις

ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ SUPERMARKET

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Νέο μέτωπο με τους φαρμακοποιούς τείνει να ανοίξει n κυβέρνηση, εάν ακολουθήσει τις οδηγίες της τρόικας και επιτρέψει την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ακόμη και στα σουπερ μάρκετ! Για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν casus belli, που θα οδηγούσε σε άμεσες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ, η κυβέρνηση είναι προς το παρόν αντίθετη σε ένα τέτοιο μέτρο. Όπως εκτιμούν πολλοί, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σουπερμάρκετ μάλλον θα δημιουργούσε πρόβλημα στη δημόσια υγεία -λόγω της ήδη υπάρχουσας πολυφαρμακίας- παρά θα έλυνε τα χρόνια προβλήματα.

Κίνδυνος
Βασικό επιχείρημα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου προς τους δανειστές, μας ήταν πως η πώληση φαρμάκων που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή στη λιανική, θα αποτελούσε πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Και αυτό γιατί στα φάρμακα αυτά συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα τα οποία μπορεί να έχουν και παρενέργειες. Πάντως, αυτό το παζάρι με την τρόικα, με τις πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους των τροϊκανών.
Μήνες τώρα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ακούει ιδέες και προτάσεις να προχωρήσει έστω σε μερική απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργείο Υγείας θα θέσει ως βασική προϋπόθεση να διατηρηθούν οι τιμές ίδιες για δύο χρόνια. Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι, πάντως, φάρμακα με εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Ο μέσος όρος αγοράς τους είναι 2,5 ευρώ, ενώ ο τζίρος είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς καταλαμβάνουν περίπου το 5% της συνολικής αξίας των φαρμάκων που πωλούνται στην ελληνική αγορά και το 20%-22% σε αριθμό τεμαχίων. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, τα ΜΗΣΥΦΑ μαζί με όσα φάρμακα βρίσκονται στην «αρνητική λίστα» και δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία, πωλούν από 80 έως 90 εκατ. τεμάχια ετησίως σε μια αγορά που πωλεί συνολικά κοντά στα 400 εκατ. τεμάχια.
Αντίθετες όμως στην πώληση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα καταστήματα λιανικής πώλησης είναι και σι εταιρείες που τα διακινούν. Όπως αναφέρει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως Βασίλης Σερέτης, «η θέση μας είναι ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ο πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αποκλειστικός διανομέας πρέπει να είναι ο φαρμακοποιός. Ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που υπάρχουν πάνω από 10.000 φαρμακεία σε κάθε γωνιά και κάθε χωριό». Στην Ευρώπη ακολουθείται διαφορετικό σύστημα σε κάθε χώρα, με μερικά κράτη-μέλη να επιτρέπουν την πώλησή τους και σε απλά καταστήματα. Στη χώρα μας, με βάση το τελευταίο δελτίο τιμών, κυκλοφορούν 800 ΜΗΣΥΦΑ.

ΠΗΓΗ: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Write A Comment