ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ;

Γράφει ο ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ο άνδρας διεκδικεί τη σεξουαλική του έκφραση και υγιή σεξουαλική λειτουργία από την εφηβεία μέχρι και τα πολύ βαθιά γεράματα. Οι βιολογικές αλλαγές που συνοδεύουν αναπόφευκτα το πέρασμα των χρόνων είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση και απαντητικότητά του. Συνεπώς, όπως το πέρασμα των χρόνων διαγράφεται στο πρόσωπό μας έτσι διαγράφεται και στη σεξουαλική μας λειτουργία. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεται χειρότερο, απλά σημαίνει ότι αλλάζει.
Ποιοι παράγοντες όμως επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική υγεία του άνδρα; Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής του άνδρα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική του λειτουργία. Με σειρά προτεραιότητας, οι παράγοντες που απειλούν τη υγιή σεξουαλική του ζωή παράλληλα με την ηλικία και την οργανικότητα, είναι το άγχος, το κάπνισμα, η έλλειψη φυσικής άσκησης και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά συμβάλλει θετικά στην υγεία μας, επηρεάζει θετικά και το σεξ. Άλλωστε η σεξουαλική μας υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης υγείας μας. Ειδικά το στρες, αποτελεί ίσως τον πιο κοινό ψυχογενή, και όχι μόνο, αιτιοπαθογενετικό παράγοντα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και φαίνεται να προτιμάει τον άνδρα, ο οποίος είναι περισσότερο ευάλωτος από ότι η γυναίκα στην εκδήλωση σεξουαλικών προβλημάτων εξαιτίας του. Ο άνδρας που μεγαλώνει και είχε μάθει να τρέφει την αυτοπεποίθησή του μέσα από τη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται πολύ πιο εύθραυστος στις αλλαγές του χρόνου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι η γυναίκα έχει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του συντρόφου της, ο οποίος ζητάει την σεξουαλική της επιβεβαίωση για να τονώσει την αυτοεικόνα του. Μια γυναίκα λοιπόν, που περιποιείται τον εαυτό της, έχει πιο ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση του συντρόφου της και φροντίζει την εικόνα που καθημερινά προσφέρει στον σύντροφό της, φροντίζει παράλληλα και τη διατήρηση της σεξουαλικής τους ζωής.
Αλήθεια, μπορεί ένας άνδρας να απολαύσει το σεξ με τη γυναίκα του στα 65 και στα 70 του χρόνια; Η απάντηση είναι πως βεβαίως και μπορεί. Η σεξουαλική ζωή του άνδρα, συνεχίζεται ως την ηλικία που εκείνος επιθυμεί αρκεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Πιθανόν η σκληρότητα της στύσης του να μην είναι η ίδια, η ταχύτητα επέλευσης της διέγερσής του να είναι πιο αργή, ή να μη μπορεί να κάνει σεξ δύο φορές την ίδια μέρα, όπως σε νεότερες ηλικίες αλλά ο βαθμός ικανοποίησης παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε, το σεξ ποτέ δεν ταυτιζόταν με τις ποσοτικές επιδόσεις αλλά πρωτίστως με την επικοινωνία και την αμοιβαιότητα. Η σεξουαλική ζωή στον άνδρα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τα βαθιά γεράματα και η σημασία της παραμένει η ίδια για την ποιότητα, την εγγύτητα και την συναισθηματική πληρότητα της σχέσης αλλά και την ψυχική του υγεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

210 7.79.79.79
Δευτέρα έως Παρασκευή
10:00-14:00 και 16:00-20:00Σχολιάστε

— required *

— required *

*

code


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Error, no group ID set! Check your syntax!