Διατροφή

ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σε όλους μας αρέσει να… τσιμπολογάμε, σχεδόν τόσο πολύ, όσο θέλουμε να χάσουμε και βάρος. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η συνήθειά μας να τρώμε μια λιχουδιά κάθε τόσο, μπορεί να μας «φορτώσει» με πολλές θερμίδες και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά.

Κι όμως, αν το κάνουμε σωστά, το τσιμπολόγημα μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειάς μας και να μας εφοδιάσει με σημαντικά διατροφικά οφέλη.

Ποια σνακ καίνε το λίπος;
Η κατανάλωση σνακ με τη σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών και με τις σωστές θερμίδες, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια και παράλληλα να χάσετε βάρος. Η πρωτεΐνη (σε συνδυασμό με την άσκηση) τροφοδοτεί την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό και την καύση θερμίδων. Επίσης, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και μας κρατούν μακριά από τα λίπη και τα σάκχαρα. Έτσι, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικά τροφή που να «καίει» το λίπος ενώ την τρώμε, έξυπνες επιλογές με τα παραπάνω συστατικά, θα βοηθήσουν το σώμα να λειτουργεί στη μέγιστη απόδοση.

Σας προτείνουμε μερικά σνακ με κάτω από 200 θερμίδες, με 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ένα μήλο και αποβουτυρωμένο γάλα
Σχεδόν κάθε φρούτο αποτελεί ένα τέλειο σνακ, αλλά συνήθως χρειάζεται να το συνδυάζετε με λίγη πρωτεΐνη, για να γίνει πιο επιθυμητό. Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και ελέγχει τα επίπεδα της πείνας για 1-2 ώρες. Ένα μεγάλο μήλο και μια κούπα αποβουτυρωμένο γάλα, θα σας ενισχύσουν με 10 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. φυτικών ινών, προσθέτοντάς σας μόλις 200 θερμίδες.

Αβοκάντο και τυρί cottage
Άλλος ένας ιδανικός συνδυασμός φρούτου και γαλακτοκομικού, για όταν λαχταράτε κάτι νόστιμο και κρεμώδες! Αφαιρέστε το κουκούτσι από το μισό αβοκάντο και γεμίστε τον κενό χώρο με τυρί cottage 1%. Αυτό το σνακ περιέχει 200 θερμίδες και προσφέρει 9 γρ. πρωτεΐνης και 7 γρ. φυτικών ινών.

Τόνος από κονσέρβα σε κράκερ ολικής αλέσεως
Αν θέλετε κάτι που να μην περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, ο κονσερβοποιημένος τόνος (σε νερό) είναι μια άλλη, σημαντική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, που περιλαμβάνει επίσης υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Για περίπου 200 θερμίδες, μπορείτε να απολαύσετε 85 γρ. τόνου και 6 κράκερ ολικής άλεσης και να προσλάβετε 3 γρ. φυτικών ινών και 20 γρ. πρωτεΐνης.

Μπουκίτσες με γαρίδες
Ίσως να μη μπορείτε να φανταστείτε σνακ με θαλασσινά, που να είναι εύκολο να το έχετε μαζί σας. Κι όμως, μπορείτε να έχετε έτοιμες, προμαγειρεμένες γαρίδες και να τις συνδυάσετε με γιαούρτι και αβοκάντο, πάνω σε ένα κράκερ. Πρόκειται για ένα σνακ, πλούσιο σε πρωτεΐνη, αλλά και 4 γρ. φυτικές ίνες.

Ενταμάμε
Ένα φλιτζάνι ενταμάμε ή βραστά φασόλια σόγιας, περιέχει 17 γρ. πρωτεΐνης, 8 γρ. φυτικών ινών και 189 θερμίδες. Και είναι ένα τέλειο σνακ από μόνο του! Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο, προσθέστε αλάτι και απολαύστε.

Ζεστό αχλάδι με κανέλα και τυρί ρικότα
Το τυρί ricotta, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και τα αχλάδια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, θα έχετε ένα νόστιμο σνακ, κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας. Κάθε μερίδα περιέχει 8 γρ. πρωτεΐνης, 5 γρ. φυτικές ίνες και 170 θερμίδες.

Πίτα σάντουιτς με κοτόπουλο
Μια μικρή μερίδα ενός θρεπτικού πιάτου, μπορεί επίσης να αποτελέσει κατάλληλο σνακ. Μισό σάντουιτς με πίτα και την κατάλληλη γέμιση, είναι ένα από αυτά. Γεμίστε με κοτόπουλο και λαχανικά μια πίτα και κόψτε την στη μέση, για δύο υγιεινά σνακ όλη την ημέρα. Κάθε μισή πίτα περιέχει 200 θερμίδες, 3 γρ. ινών και περισσότερα από 20 γρ. πρωτεΐνης.

Σος από κουνουπίδι και λευκά φασόλια
Φτιάξτε μια σος από λευκά φασόλια και σκόρδο στις αρχές της εβδομάδας και απλώστε την σε κράκερς, συνδυάζοντάς τα με λαχανικά, όταν σας πιάσει η πείνα. Μια καλή επιλογή είναι 2 φλιτζάνια ωμό, ψιλοκομμένο κουνουπίδι.

Φακές σαλάτα με ντομάτα και κάρδαμο
Οι σαλάτες, όταν έχουν περίπου 200 θερμίδες, αποτελούν ένα ιδανικό απογευματινό σνακ. Η συγκεκριμένη περιέχει 11 γρ. πρωτεΐνης και 8 γρ. φυτικών ινών, χάρη στις φακές και τα λαχανικά που περιέχει.

Σπαράγγια και καλά βρασμένο αυγό
Είναι να απορεί κανείς πώς αυτό ο κλασικός συνδυασμός είναι τόσο θρεπτικός: Τα πλούσια σε φυτικές ίνες σπαράγγια, ισορροπούν τέλεια με τα πρωτεϊνούχα αυγά. Επιπλέον, τα σπαράγγια είναι γνωστά ως αφροδισιακά, χάρη στο φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β6 και E που περιέχουν. Συνδυάστε 15 σπαράγγια (ωμά ή μαγειρεμένα), με ένα βραστό αυγό, για ένα σνακ 126 θερμίδων, που περιέχει 11 γρ. πρωτεΐνης και 5 γρ. φυτικών ινών.

Παγωμένο πράσινο τσάι μέντας
Είναι ένα δροσιστικό ποτό χωρίς θερμίδες, που μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως σνακ, αλλά σίγουρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Αν βρεθείτε στην κουζίνα ψάχνοντας κάτι να φάτε, μόνο και μόνο επειδή βαριέστε κι όχι επειδή πεινάτε, αυτό το γευστικό ποτό είναι η ιδανική επιλογή. Επίσης, το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει όσους κάνουν δίαιτα να χάσουν περισσότερο βάρος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr

 

Write A Comment