Βιβλία-Κριτικές-Παρουσιάσεις

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ: ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ….ΚΡΙΤΙΚΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Από την εμπειρία μου ως παιδίατρος αλλά και ως μητέρα, οι ανησυχίες για την ανατροφή των παιδιών αλλά και η «επάρκειά» μας ως γονείς, με απασχολούν καθημερινά .
Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου καταφέρνει , όπως πάντα, με κατανοητό τρόπο για τον αναγνώστη, να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις στους γονείς , αλλά και σε επιστήμονες που συναναστρέφονται με παιδιά, από την γέννησή τους μέχρι και την προεφηβεία .

Τι είναι λοιπόν αυτό το βιβλίο;
Παρακολουθώντας παιδαγωγούς να διαβάζουν σε παιδιά, διαπίστωσα ότι από τον τίτλο οι μικροί μαθητές μπορούσαν να ανακαλύψουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το περιεχόμενο του βιβλίου. Ο τίτλος « Οι γονείς κάνουν την διαφορά! Ανατρέφοντας το παιδί με λογική και ευαισθησία», μέσα σε λίγες λέξεις συμπυκνώνει τον τρόπο της αντιμετώπισης όλων των καθημερινών αλλά και των πιο σύνθετων θεμάτων που αφορούν στο μεγάλωμα των παιδιών .Γιατί η λογική βάζει τα τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού μας όρια και η ευαισθησία μας δίνει τη χαρά κάποιες φορές να τα ξεπερνάμε. Πάνω σε αυτή την τραμπάλα προσπαθούμε οι γονείς να ισορροπήσουμε καθημερινά.

Ο τρόπος και το ύφος της γραφής είναι απλός, κατανοητός και συνάμα τόσο επιστημονικός, όσο χρειάζεται για να μην χάσει τίποτα από την εγκυρότητα του. Καταπιάνεται με θέματα από την σύλληψη του παιδιού, την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, την διατροφή του, τις ενδο-οικογενειακές σχέσεις ,την σεξουαλικότητα, το σχολείο, το διαδίκτυο , ψυχοκοινωνικά θέματα και την πολύ επίκαιρη οικονομική κρίση . Η χρήση πραγματικών γεγονότων ως παραδείγματα μας μεταφέρει σε μια μεγάλη παρέα όπου ανταλλάσουμε απόψεις και όχι μόνο στεγνή γνώση .Στο τέλος κάθε κεφαλαίου είναι πολύ ευκρινώς γραμμένες οδηγίες για το τί θα πρέπει να κάνουμε και τί θα ήταν καλό να αποφύγουμε, δίνοντας έτσι στο βιβλίο μορφή «οδηγού» που θα ανατρέξει ο γονέας σε κάθε απορία που μπορεί να του δημιουργηθεί.

Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας τα όρια του φυσιολογικού και του παθολογικού είναι πολύ λεπτά. Η κ. Καππάτου βοηθάει τους ιδιαίτερα «ανήσυχους» αλλά και τους «επαναπαυμένους» γονείς να καταλάβουν πότε θα χρειαστούν τη βοήθεια ειδικού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ή πότε η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι φυσιολογική. Επίσης ιδιαίτερα χρήσιμες είναι οι πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου για το πού μπορούμε να απευθυνθούμε για βοήθεια στο πρόβλημα του παιδιού.

Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο που αξίζει να του δώσουμε λίγο από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας το βράδυ που τα μικρά μας θηρία κοιμούνται και κάνουμε τον απολογισμό της ημέρας…

 

Write A Comment