Ειδήσεις

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ – ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια βαριά πάσχοντες στη χώρα μας περιμένουν να έρθουν νέες θεραπείες που κυκλοφορούν ήδη στο εξωτερικό και μπορεί να τους σώσουν τη ζωή. Γιατί αργούν τα καινοτόμα φάρμακα να έρθουν στη Ελλάδα και τι δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Ένα ακόμη θλιβερό προνόμιο διαθέτει η χώρα μας: να μην έχει νέα καινοτόμα φάρμακα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που κυκλοφορούν εδώ και καιρό.

Αιτία η μη τιμολόγηση νέων σκευασμάτων που μπορεί να σώσουν ακόμη και ζωές, για να μην αυξηθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη. Αποτέλεσμα όμως είναι χιλιάδες ασθενείς να περιμένουν πότε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει να δώσει τιμές ώστε οι θεραπείες να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας.

Καιρό τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί και πεδίο διαμάχης μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Εξάλλου ακόμη και η τρόικα πιέζει να τιμολογηθούν νέες θεραπείες. Μάλιστα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το θέμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς από την πλευρά του μιλώντας σε εκδήλωση του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT (EBEA Pharmaceutical Forum Team), ανακοίνωσε ότι νέα καινοτόμα φάρμακα θα συμπεριληφθούν σταδιακά στα επόμενα δελτία τιμών.

Γεγονός που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες και με βάση το πότε θα γίνονται νέες τιμολογήσεις, οι θεραπείες θα φθάνουν με το σταγονόμετρο και λίγες λίγες στην Ελλάδα.

Ακόμη και αυτή η …περιορισμένη δέσμευση όμως δεν πιστοποιεί ότι οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες θεραπείες καθώς τα νέα δελτία τιμών εκδίδονται συνήθως με καθυστέρηση και με απόσταση μεγάλη μεταξύ τους.

Η επόμενη τιμολόγηση πάντως έχει προαναγγελθεί για το Μάιο αλλά αποτελεί ένα ερώτημα αν θα πραγματοποιηθεί στην ώρα της.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Write A Comment