Γυναίκα

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σχεδόν μία στις δύο Ελληνίδες, σήμερα, γεννούν με καισαρική τομή. Σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος Μαιευτικής- Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι καισαρικές τομές και οι πολύδυμες κυήσεις, τείνουν να εξελιχθούν σε “επιδημία”.
Τα ποσοστά αύξησης των καισαρικών, διεθνώς, αγγίζουν το 40-70%. Το 30-50% των γυναικών γεννά με καισαρική τομή, ενώ στην Ελλάδα, το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται από 35-45%, ανάλογα με το νοσοκομείο και τη γεωγραφική περιοχή. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, το ποσοστό είναι υψηλότερο, όπως και σε μερικές χώρες της Ευρώπης.

Οι αιτίες των αυξημένων καισαρικών τομών είναι:
-η αυξημένη ηλικία των γυναικών που μένουν έγκυες, η ηλικία των οποίων προδιαθέτει σε υπέρταση και διαβήτη.
-η καισαρική τομή, σήμερα, αποτελεί πλέον ασφαλή επέμβαση με ελάχιστους κινδύνους.
-ο αυξημένος αριθμός των πολύδυμων κυήσεων, λόγω της αύξησης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF). Οι πολύδυμες κυήσεις είναι αυξημένου κινδύνου με αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα και θνητότητα με αποτέλεσμα να αποφασίζεται πιο εύκολα η καισαρική τομή σε πολύδυμες κυήσεις.
-η μείωση των κολπικών τοκετών εμβρυουλκίας, λόγω της αυξημένης νοσηρότητας, που προκαλεί η μεταλλική εμβρυουλκία.
-έμβρυα σε ισχιακή προβολή, σήμερα, πλέον γεννιούνται με καισαρική τομή με σκοπό τη μείωση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνητότητας.
-η καισαρική τομή, μετά από επιθυμία της γυναίκας.
-οι γυναίκες, που γεννούν με καισαρική τομή, καλό είναι και ο επόμενος τοκετός να γίνεται με καισαρική.

«Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν αυξήσει το ποσοστό των καισαρικών τομών, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια μείωσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία έχει ήδη οργανώσει πανελλαδικά πρόγραμμα μείωσης των καισαρικών τομών με σεμινάρια προς τους γιατρούς και με προγράμματα εκπαίδευσης στους νέους ειδικευόμενους γιατρούς», σημείωσε ο κ. Αντσακλής. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολύδυμες κυήσεις, οι οποίες λόγω της αύξησης των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα τελευταία χρόνια τείνουν να πάρουν διαστάσεις επιδημίας.

«Ενώ η συχνότητα των διδύμων φυσικών κυήσεων είναι 1%, στις γυναίκες που κάνουν, εξωσωματική είναι 25% και ενώ η συχνότητα των φυσικών τρίδυμων κυήσεων είναι μία στις 3200 γεννήσεις, στις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική είναι μία στις 22. Στις μονήρεις κυήσεις η συχνότητα προεκλαμψίας είναι 7%, στις δίδυμες 14% και στις τρίδυμες 21%. Η συχνότητα εγκεφαλικής παράλυσης στα δίδυμα είναι 5 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στις μονήρεις κυήσεις, ενώ στα τρίδυμα είναι 20 φορές μεγαλύτερη, γεγονός που οφείλεται στα προβλήματα της προωρότητας, της υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης των πολυδύμων εμβρύων και των επιπλοκών που συμβαίνουν, κατά τη διάρκεια του τοκετού. Άρα, θεωρούνται υψηλού κινδύνου κυήσεις και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, κατέληξε Καθηγητής.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment