Γυναίκα

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ: Ο ΥΠΟΥΛΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα κονδυλώματα είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HPV). Τα «τυπικά» κονδυλώματα εμφανίζονται πάνω στο δέρμα, όμως υπάρχουν και αυτά που δεν είναι εμφανή, αλλά έχουν καρκινογόνο δράση στους βλεννογόνους (εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού (πρωκτός).
Είναι «ύπουλο» νόσημα, γιατί ο χρόνος που μπορεί να εμφανιστούν είναι ακαθόριστος. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που κάνουν χρόνια να εμφανιστούν ή δεν εμφανίζονται ποτέ, με αποτέλεσμα ο φορέας να μην γνωρίζει ότι τα «κουβαλάει» και να προσβάλει με αυτά τους ερωτικούς του συντρόφους εν αγνοία του.

Τα εξωτερικά κονδυλώματα έχουν την εικόνα μικρών σπυριών. Σχηματίζουν μυτερές προεξοχές που αρχικά είναι μεμονωμένες, ίσως και ανώδυνες, ενώ δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές, καθώς έχουν το χρώμα του δέρματος. Όσο περνάει ο καιρός όμως διογκώνονται και μπορεί να ματώσουν και να γίνουν επώδυνα. Πλέον αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές κρέμες, αλλά και καυτηριασμό.

Τα μη ορατά κονδυλώματα είναι εσωτερικά. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα αν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα, καθώς προκαλούν δυσπλασία, μια προκαρκινική βλάβη στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού, ενώ στο 2% όσων γυναικών έχουν προσβληθεί από αυτά έχει εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μεταδίδονται μόνο με την επαφή, αλλά και την αφή. Επιπλέον, επειδή καλύπτουν μια μεγάλη επιφάνεια, στην οποία είναι πιθανόν να εμφανιστούν, το προφυλακτικό δεν θεωρείται απόλυτα ασφαλές.
Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή και ανώδυνη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται και με γυμνό μάτι.

ΠΗΓΗ: www.healthtimes.gr

Write A Comment