Αλλεργιολογία

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η πρακτική του βελονισμού βοηθά αρκετούς ανθρώπους να απαλλαγούν από τον πόνο, μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα όσων πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, όπως το φτέρνισμα και η φαγούρα στα μάτια.
Οι περισσότεροι που πάσχουν από εποχικές αλλεργίες καταφεύγουν συνήθως στα αντιισταμινικά, όταν όμως αυτά δεν λειτουργούν κάποιοι επιλέγουν εναλλακτικές μεθόδους όπως ο βελονισμός

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, οι ερευνητές εξέτασαν 422 άτομα που βρέθηκαν θετικά για αλλεργίες γύρης και είχαν συμπτώματα όπως αλλεργική ρινίτιδα και καταρροή.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα έκανε 12 θεραπείες βελονισμού και πήραν αντιισταμινικά, όπως απαιτείται, μια άλλη ομάδα έκανε 12 «πλαστές» θεραπείες βελονισμού και πήραν αντιισταμινικά και η τελευταία ομάδα ομάδα πήρε μόνο αντιισταμινικά για τα συμπτώματα.
Μετά από δύο μήνες, οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να αναφέρουν το επίπεδο βελτίωσης των συμπτωμάτων ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθούσαν.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν τις πραγματικές θεραπείες βελονισμού μαζί με τα αντιισταμινικά έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα αλλεργίας τους και λιγότερο τη χρήση των αντιισταμινικών σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Και η ομάδα όμως που έκανε τις «πλαστές» θεραπείες βελονισμού ανέφερε κάποια ανακούφιση των συμπτωμάτων, κάτι που υποδηλώνει ότι ένα κομμάτι της βελτίωσης μπορεί να οφείλεται σε επίδραση placebo, όσον αφορά στο βελονισμό.

Οι προσδοκίες δηλαδή που είχαν από την επίδραση του βελονισμού στα συμπτώματα να επηρέασε την αίσθησή τους και τις αναφορές τους.

Αν παρολαυτά οι θεραπείες βελονισμού προσφέρουν ένα επίπεδο επιπλέον ανακούφισης πέρα από τα αντιισταμινικά στα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο βελονισμός άλλωστε είναι κάτι που η αποτελεσματικότητά του έχει αρχίσει να εμφανίζεται μόλις τα τελευταία 15 χρόνια μέσω κλινικών μελετών και ερευνών. Επιπλέον έρευνες πάντως είναι απαραίτητες και ιδιαίτερα συγκριτικές μελέτες μεταξύ κλασικών επεμβάσεων και χρήση βελονισμού.
Ο βελονισμός γενικά είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία όταν εφαρμόζεται από ειδικό ιατρό – βελονιστή. Όσο για τα οφέλη στις εποχικές αλλεργίες, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.

ΠΗΓΗ: Time

Write A Comment