Ειδήσεις

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΥΠΝΩΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η ιδεατή απάντηση στο πρόβλημα της αϋπνίας μπορεί να εμπεριέχεται στο όνομα DORA-22 . Πρόκειται για την κωδική ονομασία ενός νέου υπνωτικού χαπιού που υπόσχεται ήσυχο ύπνο χωρίς παρενέργειες και έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ζώα, όπως αναφέρει μελέτη στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Το νέο φάρμακο έχει διαφορετική δράση από τα υπάρχοντα υπνωτικά που χορηγούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Χωρίς τις παρενέργειες των συμβατικών υπνωτικών

Τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά για τις αϋπνίες στοχεύουν έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που έχει χαλαρωτική δράση και ονομάζεται GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ). Ωστόσο συχνά συνδέονται με προβλήματα συγκέντρωσης καθώς και με αδυναμία.

Το νέο πειραματικό υπνωτικό δρα παρεμβαίνοντας στην ορεξίνη, σε μια ουσία του εγκεφάλου που μας κρατά ξύπνιους. Σε πειράματα αρουραίοι που έλαβαν το DORA-22 κοιμήθηκαν περισσότερο σε σύγκριση με άλλους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Συγχρόνως δεν εμφάνισαν τα προβλήματα μνήμης που παρουσίασαν άλλοι αρουραίοι οι οποίοι έλαβαν διαζεπάμη (βάλιουμ) καθώς και άλλα δύο πιο σύγχρονα υπνωτικά φάρμακα.

Αλλά και πίθηκοι που έλαβαν συμβατικά υπνωτικά παρουσίασαν προβλήματα στη μνήμη αλλά και στην εγρήγορση.
Δεν επηρέασε τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης των πειραματόζωων

Αντιθέτως η λήψη του DORA-22 δεν φάνηκε να συνδέεται με κανένα τέτοιο πρόβλημα. Δεν επηρέασε τη μνήμη ούτε τον χρόνο αντίδρασης των πειραματόζωων, ακόμη και όταν χορηγήθηκε σε πολύ υψηλές δόσεις.

Οι ειδικοί της φαρμακευτικής εταιρείας Merck που αναπτύσσει το νέο υπνωτικό, εξήγησαν ότι τα πειράματά τους μιμήθηκαν την κατάσταση στην οποία θα ξυπνούσε κάποιος έχοντας πάρει λίγο νωρίτερα ένα υπνωτικό χάπι. Προσέθεσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί αν το φάρμακο δεν προκαλεί αδυναμία το επόμενο πρωί μετά από αρκετές ώρες ύπνου.

Παρότι το DORA-22 έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο σε ζώα ένα άλλο φάρμακο της ίδιας οικογένειας βρίσκεται ήδη σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους και εκτιμάται ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

Προσοχή στην αναζήτηση του ιδανικού υπνωτικού
Συνοδευτικό άρθρο της μελέτης στο «Science Translational Medicine» αναφέρει ότι τόσο αυτό το φάρμακο όσο και άλλα παρόμοια πιθανότατα εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Επισημαίνει επίσης πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η αναζήτηση του τέλειου υπνωτικού έχει επανειλημμένως συνδεθεί με αρχικό ενθουσιασμό και στη συνέχεια με απογοήτευση, καθώς εμφανίζονταν παρενέργειες μετά την ευρεία χρήση του κάθε φαρμάκου από τον πληθυσμό. Στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το DORA-22 και άλλα παρόμοια φάρμακα είναι τα τέλεια υπνωτικά.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο καθηγητής Κόλιν Εσπι, ιδρυτής του Κέντρου Ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, προειδοποίησε ότι το μονοπάτι παρέμβασης στην ορεξίνη που ακολουθεί η νέα κατηγορία φαρμάκων όπως το DORA-22 μπορεί να συνδεθεί με άλλες παρενέργειες όπως η αύξηση της όρεξης. Ο καθηγητής κατέληξε τονίζοντας πως η πραγματική πρόκληση είναι να αναπτυχθεί κάποια στιγμή ένα φάρμακο το οποίο θα χτυπά την αϋπνία στη «ρίζα» της αντί να αποτελεί μια προσωρινή λύση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: Βήμα Science

Write A Comment