Επιστημονικοί Συνεργάτες

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διαγνωστικής και χειρουργικής αποκατάστασης των συνδεσμικών και γενικότερα των ανατομικών κακώσεων του γόνατος. Έχει αντικαταστήσει πλήρως παλαιότερες μεθόδους ανοικτής αποκατάστασης σε συνδεσμικές κακώσεις και ανωμαλίες της κατά γόνυ άρθρωσης, γίνεται με απόλυτη ασφάλεια υπό τοπική κι ενίοτε υπό γενική αναισθησία και το κυριότερο επιτρέπει γρήγορη έως και άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση χωρίς την ανάγκη παλαιότερων μακρών διαστημάτων αποχής από την εργασία ή την αθλητική και καθημερινή δραστηριότητα.

Η αρθροσκόπηση είναι μέθοδος ρουτίνας σε αθλητικές κακώσεις του γόνατος: ρήξεις μηνίσκου, ρήξεις χιαστών συνδέσμων καθώς και σε κακώσεις του χόνδρου της άρθρωσης. Αλλά παρόμοιες βλάβες δεν συμβαίνουν φυσικά μόνο σε αθλητές. Ανάλογα με τη φύση της εργασίας και της δραστηριότητας κάθε ατόμου οι συνδεσμικές βλάβες του γόνατος παρατηρούνται συχνότατα σε όλες τις ηλικίες και κατηγορίες εργαζομένων. Με την αρθροσκοπική κάμερα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επισκόπησης και διόρθωσης της βλάβης σε πρώτο χρόνο. Οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρές σε μέγεθος και ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος.

Συνοπτικά θα αναφέρω τις συνηθέστερες κακώσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά. Η πιο συνήθης κάκωση του γόνατος είναι η ρήξη μηνίσκου (έσω ή έξω). Ο μηνίσκος, που αποτελείται από χόνδρινο ιστό, δυστυχώς κατά τα δύο τρίτα του δεν αιματώνεται ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα η αυτόματη επούλωσή του σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι αδύνατη (π.χ. ρήξεις τύπου bucket handle-δίκην “λαβής κάδου”, ρήξη τύπου flap). Στις περιπτώσεις αυτές εκτελείται αρθροσκοπική μηνισκεκτομή με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς (πόνος, εμπλοκή γόνατος, ύδραρθρο), η δε αποκατάσταση είναι σχεδόν πλήρης δύο-τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται συρραφή της ρήξης.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια βαριά συνδεσμική κάκωση του γόνατος που διαταράσσει όλη την εμβιομηχανική της κίνησής του. Βασική επίπτωση είναι η αστάθεια του γόνατος. Απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αποκατάστασης είναι η βαριά αστάθεια και ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις δραστηριότητες κάθε ασθενούς. Η πλαστική αποκατάσταση γίνεται με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή (επιγονατιδικός σύνδεσμος, τένοντες των προσαγωγών) ή με συνθετικό μόσχευμα (το πρώτο είναι και αυτό που προτιμάται). Με το άμεσο φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα η αποκατάσταση εκτιμάται στους έξι-οχτώ μήνες μετεγχειρητικά.
Αλλοιώσεις του χόνδρου της άρθρωσης μπορούν να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά (κακώσεις, χονδροπάθειες, εκφυλιστικές αλλοιώσεις του χόνδρου) προλαμβάνοντας πρώιμες οστεοαρθρίτιδες που μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη καταστροφή της κατά γόνυ άρθρωσης και σε μεγάλες ακρωτηριαστικές επεμβάσεις (π.χ. ολική αρθροπλαστική γόνατος).

Συμπερασματικά τα οφέλη της αρθροπλαστικής χειρουργικής του γόνατος είναι τεράστια όσον αφορά στην αποκατάσταση και την ύφεση των συμπτωμάτων για τον ασθενή, παρέχει δε ασφαλή και γρήγορη μετεγχειρητική επιστροφή του ατόμου στις εργασιακές ή αθλητικές του δραστηριότητες. Τα ποσοστά λοιμώξεων είναι απειροελάχιστα και το κόστος συγκριτικά μικρότερο ακόμα και από τις “ αμφίβολες” συντηρητικές θεραπείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής εξέρχεται από το χειρουργείο περπατώντας και επιστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εργασία του χωρίς την ανάγκη μακροχρόνιας νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Η αρθροσκοπική χειρουργική είναι μέρος της σύγχρονης ιατρικής πραγματικότητας και παρέχει το βέλτιστο αποτέλεσμα (πάντα όταν εφαρμόζεται σύμφωνα με τις ενδείξεις) σε σχέση με κάθε παλαιότερη ανοιχτή χειρουργική μέθοδο.

 

Write A Comment