Διατροφή

ΤΟ ΠΟΛΥ ΓΑΛΑ ΒΛΑΠΤΕΙ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Τα νήπια πρέπει να καταναλώνουν μόνο 2 φλυτζάνια γάλα τη μέρα έτσι ώστε να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D χωρίς να μειώνονται τα επίπεδα του σιδήρου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η βιταμίνη D και ο σίδηρος είναι θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας, ιδίως για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του οργανισμού των νηπίων. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των δύο, όταν η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος υπερβαίνει τα δύο φλιτζάνια την ημέρα.

«Βρήκαμε ότι περίπου δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι η κατάλληλη ποσότητα. Για το μέσο παιδί, περισσότερο γάλα από αυτό, φαίνεται να μειώνει τα αποθέματα σιδήρου», εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζόναθαν Μαγκουάιρ, καθηγητής παιδίατρικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο.

«Πριν από αυτή τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες για την κατανάλωση γάλατος», επισημαίνει ο Dr. Maguire.

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη γερών οστών. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών καθώς και αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νόσων, σύμφωνα με τη μελέτη. Βρίσκεται κυρίως στα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως το γάλα. Επίσης, το σώμα παράγει βιταμίνη D μετά από έκθεση στο ηλιακό φως.

Ο σίδηρος, από την άλλη, είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η έλλειψη σιδήρου, ακόμη και αν δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να διαγνωστεί ως αναιμία, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δεξιοτήτηων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με την κατάλληλη λήψη βιταμίνης D και σιδήρου, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε και μελέτησε περισσότερα από 1.300 νήπια μεταξύ 2 και 5 ετών. Οι γονείς ανέφεραν πόσο γάλα καταναλώνει το παιδί τους συνήθως και μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και του σιδήρου μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος αυξανόταν, αυξανόντουσαν και τα επίπεδα της βιταμίνης D αλλά μειωνόταν ο σίδηρος  Δύο φλυτζάνια αγελαδινού γάλακτος καθημερινά ήταν μια επαρκής ποσότητα βιταμίνης D για τα περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη. Για τα παιδιά με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ωστόσο, δύο φλιτζάνια γάλα δεν ήταν αρκετά για να διατηρηθεί σε επαρκή επίπεδα η βιταμίνης D. (Το πιο σκούρο χρώμα του δέρματος παράγει δυσκολότερα βιταμίνης D μετά από ηλιακή έκθεση). Οι επικεφαλείς της μελέτης πρότειναν ότι αυτή η κατηγορία παιδιών, θα πρέπει να παίρνει συμπλήρωμα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Το γάλα είναι μια πολύ καλή πηγή διατροφής, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Πάρα πολύ από από κάτι καλό …παύει να το κάνει καλό!» υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Maguire.

H Dr. Emilia Baczek, παιδοδιατροφολόγος του νοσοκομείου Παίδων στο Σικάγο δήλωσε πως ενώ η βιταμίνη D δεν επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου, το ασβέστιο – το οποίο περιέχεται στο γάλα- μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα.

“Το ασβέστιο κάνει την απορρόφηση του σιδήρου πιο δύσκολη», δήλωσε η Dr.Baczek. “Τα μικρά παιδιά συχνά δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους.”

Η ειδικός είπε ότι συμφωνεί με τη σύσταση να καταναλώνουν τα παιδιά μόνο δύο φλιτζάνια γάλα την ημέρα. «Είναι αρκετά για να προσφέρουν στον οργανισμό επαρκή βιταμίνη D, χωρίς να μειώνεται ο σιδηρος» . « Αν και είναι σημαντικό να πίνουν τα παιδιά γάλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι μόνο ένα μέρος μιας υγιεινής διατροφής» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: HealthDay News

Write A Comment