Άνδρας

ΑΝΩΔΥΝΗ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Αφαίρεση ανεπιθύμητου και εντοπισμένου σωματικού λίπους με τη χρήση λιποαναρρόφησης εφαρμόζεται για διάστημα μεγαλύτερο από τριάντα χρόνια από πλαστικούς χειρουργούς σε όλο τον κόσμο.

Έχει αποδειχθεί μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να συνεισφέρει στη διάπλαση ενός αισθητικά αρμονικότερου σχήματος του σώματος και πραγματοποιείται πλέον μέσω τομών στο δέρμα όχι μεγαλύτερων των λίγων χιλιοστών.

Η συγκεκριμένη επέμβαση προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, όταν εφαρμόζεται για την αφαίρεση τοπικών εναποθέσεων λίπους που είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν με δίαιτα και γυμναστική κι έχει μόνιμα αποτελέσματα.

Η λιποαναρρόφηση γίνεται πλέον με τοπική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που πρόκειται να αφαιρεθεί.

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές της λιποαναρρόφησης επιτρέπουν την ασφαλή αφαίρεση μεγαλύτερων ποσοτήτων λιπώδους ιστού σε σχέση με παλιότερα, με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και με καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να επιφέρει θεαματικά και μόνιμα αποτελέσματα στο σχήμα περιοχών του σώματος, όπως στην περιοχή της κοιλιάς, της πλάτης, των γλουτών και των μηρών (έσω και έξω επιφάνεια), τις κνήμες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, μέσω τομών μήκους λιγότερου από μισό εκατοστό, ο χειρουργός με την βοήθεια κατάλληλων συσκευών αναρροφά τα λιποκύτταρα της υπό θεραπεία περιοχής.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής χρησιμοποιεί ειδικά ελαστικά κορσέ, που μειώνουν το οίδημα και τις εκχυμώσεις (μελανιάσματα) των περιοχών που υπεβλήθησαν σε λιποαναρρόφηση.

Μετεγχειρητικά συνίσταται στους ασθενείς να πίνουν αρκετά υγρά και να χρησιμοποιούν τον ελαστικό κορσέ τουλάχιστον για 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Μετά από διάστημα περίπου δύο ή τριών ημερών οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές ενασχολήσεις τους, αλλά πρέπει να αποφύγουν την υπερβολική σωματική άσκηση για μερικές ακόμα ημέρες.

Επιπλοκές της συγκεκριμένης επέμβασης μπορεί να είναι η συσσώρευση ορού ή αίματος κάτω από το δέρμα που συνήθως απορροφούνται γρήγορα.

Η για οποιαδήποτε λόγο αδυναμία του δέρματος να ακολουθήσει μετά την επέμβαση το νέο σχήμα της υπό θεραπεία περιοχής, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής ασυμμετρία που όμως εύκολα διορθώνεται.
Αν και η λιποαναρρόφηση αποτελεί μία από τις πιο συχνά επιτελούμενες επεμβάσεις της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, έχουν αναφερθεί μερικοί θάνατοι μετά από επέμβαση αυτού του είδους που έχουν αποδοθεί σε μόλυνση ή στην παρουσία θρόμβων αίματος ή λίπους στους πνεύμονες.
Οι συγκεκριμένες επιπλοκές, ελαχιστοποιούνται με τον κατάλληλο προεγχειρητικό και μετεγχειρητικό έλεγχο.
Τα καλύτερα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής επιτυγχάνονται σε νέους ανθρώπους που έχουν καλή ελαστικότητα του δέρματος και εντοπισμένες εναποθέσεις λιπώδους ιστού.

Body – Jet ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ
Η λιποαναρρόφηση με χρήση του μηχανήματος body-jet αποτελεί εξέλιξη της συμβατικής τεχνικής λιποαναρρόφησης υπό τοπική αναισθησία. Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που συνδέονται με τη λιποαναρρόφηση υπό τοπική αναισθησία, είτε αυτή γίνεται με τη συνηθισμένη χειροκίνητη μέθοδο, είτε με κάνουλες μικροδονήσεων, είτε με υπερήχους και σκοπό έχει την αποφυγή τοξικών επιπέδων τοπικού αναισθητικού, καθώς και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αισθητικού αποτελέσματος.
Στην τεχνική αυτή, οι λεπτές κάνουλες που χρησιμοποιούνται, εγχύουν υπό υψηλή πίεση, τοπικό αναισθητικό στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα να τον μετατρέπουν σε ένα είδος jel, που αναρροφάται ταυτόχρονα με την ιδια κανουλα, χωρίς ο υποδόριος συνδετικός ιστός του δέρματος να υπόκειται σε οποιοδήποτε τραύμα.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής σε σχέση με όλες τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες μεθόδους αφαίρεσης λίπους είναι τα κάτωθι:
1. Ελάχιστος τραυματισμός του υποδόριου ιστού.
2. Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, οιδήματος και εκχυμώσεων.
3. Μεγάλη μείωση στη ποσότητα του τοπικού αναισθητικού που χρησιμοποιείται.
4. Ομοιογενές μετεγχειρητικό αποτέλεσμα χωρίς επιφανειακές ανωμαλίες του δέρματος.
5. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άμεσα ορατά από τον ασθενή και τον πλαστικό χειρουργό, με τη λήξη του χειρουργείου.
6. Σημαντική μείωση της χρονικής διάρκειας του χειρουργείου.
7. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος με τους περισσότερους ασθενείς να επιστρέφουν στις καθημερινές τους ασχολίες στη δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο.

Η λιποαναρρόφηση με τη χρήση του μηχανήματος body-jet δίνει στους ασθενείς καλύτερα αποτελέσματα, καθώς, στις περιοχές του σώματος που πρόκειται να υποβληθούν σε αφαίρεση λιποκυττάρων, δεν χρειάζεται να γίνει έγχυση μεγάλων ποσοτήτων τοπικού αναισθητικού για να επιτευχθεί η απαραίτητη αναλγησία, με αποτέλεσμα, ο πλαστικός χειρουργός να έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει με μεγάλη ακρίβεια το συσσωρευμένο λίπος, χωρίς να αφήνει ατελειες.
Με τη συγκεκριμένη τεχνική, επίσης, με χρήση μικρών ποσοτήτων τοπικού αναισθητικού υπό πίεση, υπάρχει η δυνατότητα με μηδαμινή απώλεια αίματος, να αφαιρεθούν μεγάλες ποσότητες λίπους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Έτσι, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής στην «σμίλευση» του λίπους του σώματος, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε επιφανειακή ανωμαλία του δέρματος.
Επειδή η τεχνική είναι σχεδόν ανώδυνη, οι ποσότητες των ενδοφλέβιων αναισθητικών που χορηγεί διεγχειρητικά ο αναισθησιολόγος, μειώνεται επίσης δραματικά.
Οι περιοχές του σώματος, από τις οποίες μπορεί να αφαιρεθεί η ανεπιθύμητη συσσώρευση λίπους είναι η πρόσθια τραχηλική χώρα (λαιμός), οι βραχίονες (μπράτσα), η πρόσθια κοιλιακή χώρα, η πλάτη, οι μηροί, τα γόνατα και οι κνήμες.

Ο πλαστικός χειρουργός σε συνεργασία με τον ασθενή συναποφασίζουν, σε ποιες από τις παραπάνω περιοχές του σώματος θα αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα (στον ίδιο χειρουργικό χρόνο), η υπερβολική συσσώρευση τοπικού λιπώδους ιστού.

Κατόπιν, απαιτείται η φωτογραφική τεκμηρίωση της εικόνας του σώματος του ασθενούς, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σύγκρισης του μετεγχειρητικού αποτελέσματος με τη προεγχειρητική εικόνα του ασθενούς και η αναμφισβήτητη τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας της χειρουργικής επέμβασης.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ασθενής διατηρεί τις αισθήσεις του και τη δυνατότητα επικοινωνίας του με το περιβάλλον χωρίς όμως να αισθάνεται οποιοδήποτε πόνο.

Σε λιποαναρροφήσεις, που όγκος του αναρροφούμενου λίπους είναι περισσότερο από τρία λίτρα, για λόγους πρόληψης ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 24 ώρες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναφερθεί περιστατικό εμβολής παγκόσμια, με τη συγκεκριμένη τεχνική λιποαναρρόφησης.

Μετά το χειρουργείο, απαιτείται η χρήση λεπτού πιεστικού κορσέ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων. Το μεγαλύτερο ποσοστό του μετεγχειρητικού οιδήματος υποχωρεί περίπου δέκα ημέρες μετά την επέμβαση και το τελικό αποτέλεσμα είναι ορατό σαράντα πέντε ημέρες μετά την ημέρα της επέμβασης. Ο μετεγχειρητικός πόνος και οι εκχυμώσεις είναι σχεδόν αμελητέες και δεν χρήζουν ιδιαίτερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης.

Η μέθοδος λιποαναρρόφησης με χρήση του μηχανήματος body-jet, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην επέμβαση, στον τομέα της λιποαναρρόφησης και ένα δυνατό όπλο στα χέρια του έμπειρου πλαστικού χειρουργού για να πετύχει αποτελέσματα που δικαιώνουν τις προσδοκίες των ασθενών του, με τη μικρότερη δυνατή σωματική και ψυχική καταπόνηση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση της λιποαναρρόφησης;
Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης γίνεται με τη τεχνική της υψηλής εξοίδησης και χρησιμοποιείται ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός (πολύ λεπτές κάνουλες, εξελιγμένο μηχάνημα λιποαναρρόφησης body – jet , κλπ), προκαλεί ελάχιστο ιστικό τραυματισμό στο υποδόριο ιστό, γεγονός που συνεπάγεται ανώδυνο χειρουργείο και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.
2. Υπάρχει κάποιο όριο στη ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί σε ένα χειρουργείο;
Εάν τηρηθούν ευλαβικά οι κανόνες που διέπουν τη τεχνική της λιποαναρρόφησης με χρήση τοπικής αναισθησίας (τεχνική υψηλής εξοίδησης), τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όσο και μετεγχειρητικά, μπορούν να αφαιρεθούν ακόμα και 10 λίτρα λίπους σε ένα χειρουργείο από τον ασθενή.
Σημασία έχει η εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού και η ενδονοσοκομειακή μετεγχειρητική παρακολούθηση.
3. Είναι απαραίτητη η χρήση γενικής αναισθησίας στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση;
Οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία επιτρέπουν στον Πλαστικό Χειρουργό να αποφύγει τη χρήση γενικής αναισθησίας, σε κάθε περίπτωση λιποαναρρόφησης, ανεξάρτητα από την περιοχή του σώματος που γίνεται και τον όγκο του αφαιρούμενου λίπους.
4. Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος;
Όχι, η λιποαναρρόφηση αποτελεί μέθοδο διόρθωσης του σχήματος του σώματος, ιδιαίτερα για περιοχές που το τοπικό πάχος είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όπως οι πλάγιες περιοχές της κοιλιακής χώρας (ψωμάκια), η έξω επιφάνεια των μηρών, η έσω επιφάνεια των μηρών, τα γόνατα, κλπ.
5. Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση;
Λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με ασφάλεια στη περιοχή του λαιμού, στους βραχίονες, στη πλάτη, στη κοιλιακή χώρα, στους μηρούς και στις κνήμες.
Περιορισμοί μπορούν να τεθούν μονάχα από την εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού, τον εξοπλισμό που διαθέτει, καθώς και αν συντρέχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας από τον ασθενή.


6. Πόσο ασφαλής είναι η διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης, σε χώρο εκτός εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας;
Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επέμβαση απαγορεύεται να επιτελείται σε χώρους εκτός νοσοκομείου που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργικό τομέα.
Η επιτέλεση της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης αλλά και των υπόλοιπων επεμβάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία, πολυιατρεία, κλπ, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και πρέπει να αποφεύγεται.
7. Μετά από πόσο χρονικό διάστημα είναι εμφανές το τελικό αποτέλεσμα, μετά την επέμβαση της λιποαναρρόφησης;
Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι εμφανές ακόμα και την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
Όμως, το τελικό αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό σε έξι με οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση, καθώς τα οιδήματα υποχωρούν σταδιακά.
8. Η λιποαναρρόφηση αποτελεί μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους;
Το σώμα του ανθρώπου δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει νέα λιποκύτταρα μετά την εφηβεία.
Συνεπώς, μετά την αφαίρεση λιποκυττάρων από κάποια περιοχή του σώματος, αυτά δεν αντικαθίστανται από τον οργανισμό με καινούργια.
Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα μετά από λιποαναρρόφηση, στο σχήμα του σώματος είναι μόνιμο.
9. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους, όπως η χρήση εξωτερικών μηχανημάτων λιποδιάλυσης ή λιπολυτικών σκευασμάτων που ενίονται κάτω από το δέρμα;
Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την μόνη αποτελεσματική μέθοδο, μόνιμης αντιμετώπισης του τοπικού πάχους.
Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος προσφέρει ελάχιστα έως καθόλου αποτελέσματα και μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη για τον ασθενή.
10. Μπορεί η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις στον ίδιο χειρουργικό χρόνο;
Η επέμβαση της λιποαναρρόφησης δεν πρέπει να συνδυάζεται με επεμβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον σημαντικό στρες στον οργανισμό, όπως κοιλιοπλαστική,
σμίκρυνση στήθους, κλπ.
Ο λόγος είναι ότι οι πιθανότητες επιπλοκών και ιδιαίτερα αυτή της πνευμονικής εμβολής, αυξάνεται σημαντικά.
11. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη αυτομεταμόσχευση λίπους στην ίδια ή σε άλλες περιοχές του σώματος, ώστε να αντιμετωπιστούν ανωμαλίες του δέρματος ή να επιτευχθεί δημιουργία «καμπυλών» στο σώμα, όταν αυτές δεν υπάρχουν;
Όταν είναι απαραίτητο, λιποκύτταρα που προέρχονται από τον αναρροφώμενο λιπώδη ιστό, μπορούν μετά από κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιοχές του σώματος, για την αντιμετώπιση ρυτίδων (πρόσωπο), επιφανειακών ανωμαλιών του δέρματος (κυτταρίτιδα, ατροφικές ουλές), αύξηση όγκου επιλεγμένων ανατομικών περιοχών (ζυγωματικά, πιγούνι, γλουτοί, γάμπες, κλπ).
Αύξηση του όγκου του στήθους με χρήση λιποκυττάρων από άλλες περιοχές του σώματος, είναι σε πειραματικό στάδιο, καθώς πιθανόν να ενέχει κινδύνους, για την υγεία του ασθενούς.


12. Ποια η διαφορά μεταξύ λιποαναρρόφησης και λιπογλυπτικής;
Πρόκειται, για το ίδιο ακριβώς χειρουργείο, με μόνη διαφορά ότι ο όρος λιπογλυπτική χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με εμφύτευση (μεταμόσχευση) λίπους.
13. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί ένας ασθενής στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης;
Ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση από την εφηβεία έως και την ηλικία των 65 ετών.
Περιορισμοί μπορεί να τεθούν μονάχα από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ασθενής, καθώς και από την ποιότητα του δέρματος, του σώματος του ασθενούς.
Γενικά, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα σε νεαρές ηλικίες, όπου η ελαστικότητα του δέρματος δεν έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου.
14. Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο για 24 ώρες;
Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής μικροβιακής λοίμωξης, ο ασθενής απαιτείται να λάβει προφυλακτικά ενδοφλέβια αντιβίωση, διαδικασία που γίνεται νόμιμα μόνο εντός νοσοκομείου.
15. Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό;
Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι τόσο φυσικό που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του Πλαστικού Χειρουργού.

Ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός, διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.

*Ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Πλαστικών με εξειδίκευση στηνΑισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική www.plastic-surgery.gr

 

 

 

 

 

 

Write A Comment