Διατροφή

ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μπορεί οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων να σκοτώσουν; Ναι, απαντούν ερευνητές στις ΗΠΑ και επικαλούνται επιδημιολογική μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση τυποποιημένων χυμών φρούτων προκάλεσε περισσότερους από 184.000 θανάτους κατά την διάρκεια του 2010. Οι θάνατοι αυτοί όταν αφορούσαν ενήλικες ασθενείς οφείλονταν κυρίως σε σακχαρώδη διαβήτη και λιγότερο σε καρδιαγγειακά συμβάματα ή σε καρκίνο.

Στις ΗΠΑ ειδικά, η μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι που οφείλονταν στους τυποποιημένους χυμούς, ήταν 25.000 περίπου το 2010. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τα τυποποιημένα ποτά να κυκλοφορούν σε μεγάλες συσκευασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 78% του συνολικού αριθμού θανάτων στον κόσμο προέρχονταν από χώρες μέτριας και όχι υψηλής οικονομικής δυνατότητας. Η χώρα που σύμφωνα με την μελέτη κατέχει το ρεκόρ στους θανάτους, που οφείλονται στους τυποποιημένους χυμούς, είναι το Μεξικό, με 318 θανάτους για κάθε εκατομμύριο ενήλικες.

Παρά την έντονη κριτική που δέχτηκαν οι ερευνητές, ιδιαίτερα από την Αμερικανική Ενωση Ποτών, η μελέτη αυτή αποτελεί ένα ηχηρότατο καμπανάκι για τον κίνδυνο που μπορούν να δημιουργήσουν απλά προϊόντα της σύγχρονης διατροφής και του life style σε ενήλικες και παιδιά. Αλλωστε από παλιά ήταν γνωστό ότι η συστηματική κατανάλωση τυποποιημένων χυμών φρούτων στους άνδρες προκαλεί αύξηση κατά 85% της υπερουριχαιμίας και της ουρικής αρθρίτιδας. Σύμφωνα με τις αντίστοιχες μελέτες, η φρουκτόζη που περιέχουν και που προέρχεται από σιρόπι αραβοσίτου, προκαλεί με μικτό τρόπο την αύξηση του ουρικού οξέος του αίματος, αφενός αυξάνοντας την παραγωγή του (διαμέσου του ATP), ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την αποβολή του από τα νεφρά. Η χρόνια υπερουριχαιμία, άλλωστε, όπως είναι γνωστό από πολλές μελέτες, αυξάνει την θνησιμότητα τουλάχιστον κατά 40%.

ΠΗΓΗ: www.myoskeletiko.com

Write A Comment