Γυναίκα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ: ΟΠΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον 6 μήνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου κατά 10% και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα κατά 17%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και για πρώτη φορά συμπεριέλαβε τον μητρικό θηλασμό ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, εξετάζοντας την επίδραση που έχει στον κίνδυνο θανάτου.

Επι 12 χρόνια επιστήμονες αξιολογούσαν την υγεία 380.000 εθελοντών στην Ευρώπη. Αυτοί που ακολουθούσαν τις συστάσεις και τις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο και το Αμερικανικο Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο κατά 34%.

Οι οδηγίες είναι: διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, καθημερινή φυσική δραστηριότητα, μείωση των τροφών και των ροφημάτων που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους, καταναλώση περισσότερων φυτικών προιόντων, μείωση κατανάλωσης του κρέατος , περιορισμός στο αλκοόλ και, για τις νεαρές γυναίκες, ο θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες.

Αυτοί που ακολούθησαν όσο πιο πιστά μπορούσαν τις συστάσεις, μείωσαν τις πιθανότητες θανάτου από αναπνευστικά προβλήματα κατά 50%, από κυκλοφοριακά προβλήματα κατά 44% και από καρκίνο κατά 20%, συγκριτικά με αυτούς που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις.

Το υγιές σωματικό βάρος φάνηκε να μειώνει κατά 22% τον κίνδυνο θανάτου από χρόνια νοσήματα, ενώ τα φυτικά τρόφιμα κατά 21%.

Επίσης, στο θέμα του καρκίνου, οι δύο βασικές συστάσεις ήταν ο περιορισμός του αλκοόλ και η κατανάλωση φυτικών τροφίμων. Ο περιορισμός του αλκοόλ μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 21% και τα φυτικά τρόφιμα κατά 17%.

Όσο για τα οφέλη του θηλασμού, ενώ γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, τώρα φαίνεται ότι τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα αφού παρέχει ασπίδα προστασίας για όλες τις μορφές καρκίνου.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment