O Γιατρός Συμβουλεύει

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες τα περισσότερα ατυχήματα των παιδιών συμβαίνουν στο σπίτι. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Η πρόληψη του παιδικού τραύματος είναι μια σύνθετη διαδικασία που σημαίνει μια γενικότερη αλλαγή συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι. Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές για τους κυριότερους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.

Η πτώση είναι μια από τις συχνότερες αιτίες ατυχημάτων. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ ένα βρέφος μόνο του στο κρεβάτι, στην αλλαξιέρα ή στο καρεκλάκι σίτισης γιατί μπορεί να στριφογυρίσει και να πέσει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στο relax ή στο καρότσι αν το μωρό δεν έχει δεθεί σωστά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται βέβαια ακόμα και όταν το κρατάμε αγκαλιά. Ένα παιδί επίσης μπορεί να γλιστρήσει και να χτυπήσει στη γωνία ενός επίπλου. Για αυτό είναι προτιμότερο αυτά να τοποθετούνται σε ακίνδυνες θέσεις ή να χρησιμοποιούνται πλαστικά καλύμματα για τις γωνίες.

H στράτα έχει ενοχοποιηθεί επίσης τα τελευταία χρόνια για πολλά οικιακά ατυχήματα καθώς ένα παιδί μέσα σε αυτή είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο και μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα σημεία π.χ σκάλες χωρίς οι γονείς να μπορούν να δράσουν άμεσα.

Στις σκάλες χρειάζεται να υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα και να αποφεύγεται η χρήση γυαλιστικών. Στα μπαλκόνια τα κάθετα κάγκελα εξασφαλίζουν περισσότερη προστασία από τα οριζόντια καθώς τα τελευταία μπορεί να χρησιμεύσουν ως σκαλοπάτια στα παιδιά για να ανέβουν ψηλότερα. Συμπληρωματικά πρέπει να προστίθεται προστατευτικό πλέγμα.

Μια άλλη αιτία ενδοοικιακού ατυχήματος είναι τα εγκαύματα. Απαιτείται αυξημένη προσοχή όταν ένα μικρό παιδί βρίσκεται στην κουζίνα. Τα χερούλια από τις κατσαρόλες που βρίσκονται στην ηλεκτρική κουζίνα δεν πρέπει να προεξέχουν γιατί έτσι ένα παιδί μπορεί να το φτάσει εύκολα και να αναποδογυρίσει το περιεχόμενο πάνω του. Επίσης ασφαλέστερο θα ήταν να χρησιμοποιούνται οι εσωτερικές εστίες της κουζίνας για μαγείρεμα. Δεν πρέπει να αφήνονται σκεύη με ζεστά ροφήματα σε σημεία που μπορεί να φτάσει ένα παιδί.

Τα διάφορα απορρυπαντικά, αποσμητικά, εντομοκτόνα, φάρμακα, σπρέι όπως και τα αιχμηρά αντικείμενα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος απρόσιτο για τα παιδιά και πάντα κλειδωμένο. Επίσης είναι καλό να προτιμώνται προϊόντα με πώματα ασφαλείας. Οι γονείς επίσης δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν τα αποτσίγαρα στο τασάκι γιατί η περιέργεια των παιδιών θα τα οδηγήσει να τα βάλουν στο στόμα.

Σχετικά με τα παιχνίδια πρέπει να επιλέγονται με βάση την ηλικία του παιδιού και να μην τους δίνονται βαριά και κοφτερά αντικείμενα. Ακόμη όλες οι πρίζες του σπιτιού πρέπει να καλύπτονται με τα ειδικά καλύμματα γιατί τα παιδιά συνήθως θέλουν να εξερευνούν τις πρίζες με αποτέλεσμα την ηλεκτροπληξία. Ένα ακόμη σημείο που οφείλουν να προσέχουν οι γονείς είναι να μην αφήνουν τα παιδιά να παίζουν με πλαστικές σακούλες γιατί μπορεί να τις φορέσουν στο κεφάλι και να πνιγούν καθώς και με κορδόνια ή κορδέλες.

Πάνω από όλα οι γονείς χρειάζεται να έχουν τα μάτια τους «δεκατέσσερα» πάνω στο μικρό παιδί. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα τόσο εύκολο αλλά αν ληφθούν κάποια μέτρα ασφαλείας μέσα στο σπίτι ο κίνδυνος ατυχήματος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

 

Write A Comment