Διατροφή

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Κακά τα ψέματα, όταν διψάς πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το νερό! Αυτό είναι που θα σε δροσίσει και θα σε κάνει να νιώσεις άλλος άνθρωπος. Αλλά το νερό δεν σταματά εκεί… Είναι το φυσικό -και ανέξοδο- όπλο σου για λαμπερό δέρμα, ο μυστικός σύμμαχος για απώλεια κιλών, το καλύτερο φάρμακο κατά του πονοκέφαλου και ο μοναδικός ίσως τρόπος τέλειας αποτοξίνωσης.

Πόσα ποτήρια όμως πρέπει τελικά να πίνεις καθημερινά; Τι μπορείς να κάνεις για να μην το αμελείς; Η διαιτολόγος διατροφολόγος Ευανθία Καραμπίνα σου δίνει όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Μα πόσο νερό πρέπει να πίνεις τελικά;
Αλλού ακούς 8-10 ποτήρια, αλλού ακούς τουλάχιστον 1 λίτρο. Μπερδεύτηκες! “Από τις καταβολικές διεργασίες του ανθρωπινού οργανισμού παράγονται 200-300 ml νερό την ημέρα! Ένα μέρος το λαμβάνουμε από τις διάφορες τροφές και το υπόλοιπο θα πρέπει να το παίρνουμε στην αρχική του μορφή: 10 με 12 ποτήρια νερό = 2 λίτρα την ημέρα” εξηγεί η Ευανθία Καραμπίνα.
Η γενική λοιπόν οδηγία είναι 2 λίτρα νερό τη μέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι σταθερό. Τις μέρες που κάνει πολύ ζέστη, όταν γυμνάζεσαι και ιδρώνεις το σώμα σου ενδέχεται να ζητήσει ακόμη περισσότερο νερό.

Γενικά κράτησε πως πρέπει να πίνεις πιο πολύ νερό:
1. Όταν εκτίθεσαι για ώρα σε ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως είναι ο ήλιος και η ζέστη), ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος.
2. Ύστερα από κάθε σκληρή άσκηση ή εργασία που σε έκανε να κουραστείς και φυσικά να ιδρώσεις.
3. Όταν βρίσκεσαι σε κλιματιζόμενους χώρους.
4. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
5. Όταν αρρωστήσεις με πυρετό, διάρροια ή εμετό πράγμα που σημαίνει πως χάνεις πολλά υγρά.
6. Αν υπάρχουν στην διατροφή πολλές φυτικές ίνες, από λαχανικά και φρούτα. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές, χρειάζονται όμως το νερό για να μπορέσουν να αποβληθούν με επιτυχία από το σώμα.
7. Αν πίνεις πολλά αναψυκτικά, καφέ, τσάι ή αλκοόλ. Μάλιστα 1 ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ είναι το μυστικό σου για να μην ζαλιστείς!

 ΝΕΡΟ = ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ
Τι είναι εκείνο όμως που κάνει το νερό τόσο πολύτιμο; Σε τι μας βοηθά ακριβώς;
1. Νερό το φυσικό μας κλιματιστικό. Με την κατάλληλη ποσότητα νερού θα καταφέρεις να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του σώματος. Ιδιαίτερα σημαντικό τώρα που είναι καλοκαίρι.
Plus Info: Φρόντισε το νερό που πίνεις να μην είναι παγωμένο, αλλά απλώς δροσερό. Έτσι θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να το απορροφήσει καλύτερα.
2. Το πιο αγνό καύσιμο για την καλή λειτουργία της καρδιάς
3. Το πιο σημαντικό μυστικό ομορφιάς. Το νερό μπορεί να καθαρίσει το δέρμα σου. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι, όταν πίνουν νερό, παρατηρούν μια λάμψη στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν θα δεις αποτελέσματα μέσα σε μια νύχτα, αλλά, αν πίνεις αρκετό νερό, μέσα σε μια βδομάδα θα δεις τις θετικές του επιδράσεις στο δέρμα σου.
4. Αρκεί για να χάσεις κιλά; Κι όμως! Πολλές φορές το σώμα σου δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ πείνας και δίψας. Έτσι, αν για παράδειγμα περπατήσεις για μισή ώρα, νιώθεις ξαφνικά ότι πεινάς ενώ στην πραγματικότητα μπορεί απλά να είσαι αφυδατωμένη. Δοκίμασε να πιεις ένα ποτήρι νερό αντί να “καταβροχθίσεις” ένα σνακ.
Smart Tip: Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν νερό πριν τα γεύματα έτρωγαν κατά μέσο όρο 75 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα. Aν κάνεις τον πολλαπλασίασμό, θα δεις πως αν πίνεις νερό πριν από το δείπνο καθημερινά, θα πάρεις 27.000 λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια ενός έτους.
5. Πιες νερό και διώξε τον πονοκέφαλο. Συχνά όταν έχεις πονοκέφαλο, είναι απλά επειδή δεν έχεις πιει αρκετό νερό. Φυσικά, τα αίτια που τον προκαλούν είναι πολλά, αλλά η αφυδάτωση είναι από τα πιο συνηθισμένα.
6. Το καλύτερο χωνευτικό ρόφημα. Το νερό επιδρά ευεργετικά στο πεπτικό σου σύστημα… Συμβαίνει πολύ συχνά όσοι δεν παίρνουν αρκετά υγρά να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι η συχνότερη αιτία, που κρύβεται πίσω από τις πέτρες στα νεφρά, είναι η χρόνια αφυδάτωση.
7. Το εσωτερικό “κύμα” για την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
8. Ένας καλός φίλος στη γυμναστική. Η σωστή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης θα σε βοηθήσει να μην κουραστείς και να την βγάλεις σε πέρας πιο εύκολα.
9. Έλλειψη νερού = αφυδάτωση. Και αφυδάτωση σημαίνει απειλή για την υγεία! Από μια απλή μείωση της δύναμης και της αντοχής, μέχρι την πλήρη καταστολή δυνάμεων, την κατάρρευση, τη λιποθυμία έως και το θάνατο (όταν η αφυδάτωση είναι μεγαλύτερη από το 12% του βάρους του σώματος) η αφυδάτωση είναι ένας τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με άφθονο νερό.
10. Το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης! Το νερό συμβάλει στον καθαρισμό του οργανισμού από τοξίνες και κετονικές ενώσεις (μέσω της ούρησης και των κοπράνων).

TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ
Το έχεις καταλάβει πλέον πόσο σημαντικό είναι να πίνεις νερό. Έλα όμως που είναι φορές που ξεχνιέσαι; Η διαιτολόγος διατροφολόγος Ευανθία Καραμπίνα σου δίνει έξυπνα tips για πίνεις πάντα όσο νερό χρειάζεσαι:
1. Ένα μικρό μπουκαλάκι νερό πάντα μέσα στην τσάντα σου, στην παραλία, στη δουλειά, στη βόλτα! Όταν αδειάσει το γεμίζεις ξανά και συνεχίζεις.
2. Φτιάξε έναν μικρό κανόνα. Πίνε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα ή σνακ. Είναι και το μυστικό σου για επιτυχημένη δίαιτα!
3. Τελείωσες το γεύμα σου; Πριν σηκωθείς από το τραπέζι πιες ακόμη ένα ποτήρι νερό.
4. Ζήτησε πάντα νερό μαζί με τον καφέ το ποτό ή το τσάι σου. Μην ξεγελιέσαι από τη δροσιά του κρύου τσαγιού ή του cocktail. Έχε πάντα ένα ποτήρι νερό δίπλα…
5. Βάλε υπενθύμιση στο κινητό σου. Κάθε 30 λεπτά να πίνεις ένα ποτήρι νερό!
6. Άνοιξε την ατζέντα του νερού. Γράψε καθημερινά πόσο νερό ήπιες και δες ποιες μέρες δεν έκανες το “υγρό” καθήκον σου, για να το διοσθώσεις την επόμενη!
7. Πάρε το fit μπουκαλάκι μαζί σου όταν κάνεις γυμναστική. Φρόντισε να καταναλώνεις αρκετή ποσότητα νερού, τόσο κατά τα διάρκεια όσο και μετά το πέρας της άσκησης.

ΠΗΓΗ: www.tlife.gr

Write A Comment