Αφιερώμα

10 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗ ΛΥΚΟ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο Συστηματικός Ερυθυματώδης Λύκος (ΣΕΛ) ή όπως λέγεται στην καθομιλουμένη «Λύκος» είναι ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα που προσβάλει κυρίως τις γυναίκες. Εννέα από τους δέκα ασθενείς είναι γυναίκες. Οκτώ στους δέκα από τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς είναι γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών δηλαδή στην πιο κρίσιμη ηλικία για σπουδές, δημιουργία οικογένειας, επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιος και εμφανίζεται με χαμηλό πυρετό, εύκολη κόπωση και εξάντληση, έλκη στο στόμα, αυξημένη ευαισθησία στον ήλιο και πόνους στις αρθρώσεις και αντιμετωπίζονται με απλά φάρμακα . Μερικές φορές όμως μπορεί να προσβάλλει εσωτερικά όργανα όπως νεφροί (με αιματουρία ή λεύκωμα στα ούρα), καρδιά και πνεύμονες (περικαρδίτιδα και πλευρίτιδα) ή και το αίμα (χαμηλά λευκά ή χαμηλά αιμοπετάλια). Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η Κρήτη τα τελευταία χρόνια διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο τόσο σε πανελλαδικό όσο και σ ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της θεραπείας και της έρευνας γύρω από τον ΣΕΛ με την λειτουργία της Κλινικής ΣΕΛ στην Ρευματολογική Κλινική του Παγνη. Πρόσφατα δε στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας δημοσιεύθηκαν οι οδηγίες για την θεραπεία του ΣΕΛ με πρωτοβουλία της Ρευματολογικής Κλινικής του Παγνη βασιζόμενοι στα αποτελέσματα μελετών για την θεραπεία του ΣΕΛ αλλά και στην εμπειρία ειδικών από την Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τον ΣΕΛ διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα : «Συστηματικός Ερυθυματώδης Λύκος- Σύγχρονη αντιμετώπιση ».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης ( Πορτάλιου 23) το Σάββατο 11 Μαΐου 2013 και ώρα 18.30.Ομιλητές στην εκδήλωση είναι οι κ.κ. :Γεωργ.Μπερτσιάς-Ρευματολόγος στην Ρευματολογική Κλινική του ΠαΓΝΗ, Γαρυφ.Περυσινάκη-Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Β στο Γεν.Νοσοκ.Ρεθύμνου,Ειρ.Γεργινάκη-Παθολόγος στο ΠαΓΝΗ.

 

Write A Comment