Άνδρας

5 ΜΑΪΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΕΛΙΟΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Γέλα πριν ευτυχήσεις, διότι υπάρχει φόβος να μην γελάσεις ποτέ.» είπε ο Πλάτωνας. Το γέλιο είναι μια «αντίδραση» του οργανισμού μας όταν ακούμε ή βλέπουμε ή νιώθουμε κάτι αστείο. Πολλές αναφορές έχουν γίνει για την ανάγκη, ιδιαίτερα στις εποχές μας, να γελάμε. Κι αυτό γιατί;; Από πολλούς επιστήμονες το γέλιο έχει χαρακτηριστεί ως το φυσικό αντικαταθλιπτικό ή ότι χαρίζει χρόνια ζωής ή ακόμα ότι μας βοηθάει να γυμνάζουμε τους κοιλιακούς μας μυς!!

Υπάρχουν κάποιες ορμόνες στον οργανισμό μας οι οποίες εκκρίνονται ανάλογα με την κατάσταση την οποία βιώνουμε εκείνη τη στιγμή. Ενδεικτικά οι ορμόνες της διάθεσης είναι η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες την έχουν συνδέσει με την κοινωνική συμπεριφορά και τη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις κυριότερες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι οι SSRIs και οι SNRIs (οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ή της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης αντίστοιχα). Οι ενδορφίνες παράγονται στον εγκέφαλο και θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία και τα επίπεδά τους αυξάνονται όταν γυμναζόμαστε, όταν γελάμε, όταν κάνουμε σεξ και, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ακόμη και όταν τρώμε σοκολάτα.
Το γέλιο λοιπόν, αυξάνοντας τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης στον οργανισμό μας γίνεται ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Αντίστοιχα, υπάρχουν τροφές που έχουν αποδειχθεί ότι μας φτιάχνουν το κέφι και αυτές είναι:

  • Τα ψάρια και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγγες, ο σολομός)
  • Τα καρύδια
  • Ο λιναρόσπορος
  • Τα τροπικά φρούτα: μπανάνες, παπάγια, ακτινίδια και μάνγκο
  • Τα φύτρα
  • Η σοκολάτα

Γι’ αυτό γελάστε!! Είναι υγιεινό, μεταδοτικό και κυρίως ΔΩΡΕΑΝ!!

 

Write A Comment