Έρευνες

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η μνήμη βελτιώνεται σε οι γυναίκες μέσης ηλικίας αν χάσουν βάρος με τη δίαιτα, και η εγκεφαλική τους λειτουργία, πράγματι μεταβάλλεται στις περιοχές του εγκεφάλου, που είναι σημαντικές για τη μνήμη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στην 95h Ετήσια συνάντηση της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο San Francisco.

Όπως δηλώνει ο ερευνητής της μελέτης Andreas Pettersson,M.D, από το Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας, «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι οι δυσκολίες που εμφανίζονται στην λειτουργία της μνήμης και οφείλονται στην παχυσαρκία, είναι αναστρέψιμες και αποτελούν ένα κίνητρο για την απώλεια βάρους».

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν μειωμένη την επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή την ανάμνηση γεγονότων που έχουν συμβεί καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους, για να προσδιορίσουν κατά πόσον η απώλεια βάρους θα βελτίωνε τη μνήμη και κατά πόσον η βελτιωμένη μνήμη θα σχετιζόταν με μεταβολές της αντίστοιχης εγκεφαλική δραστηριότητας. Ένας ειδικός τύπος ελέγχου του εγκεφάλου, που ονομάζεται λειτουργική μαγνητική τομογραφία, επέτρεψε σε αυτούς να παρακολουθούν την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ τα άτομα της μελέτης εκτελούσαν ένα τεστ μνήμης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 20 υπέρβαρες γυναίκες, μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας (μέση ηλικία, 61). Οι μισές από αυτές ετέθησαν υπό δίαιτα που περιλάμβανε 30% πρωτεΐνες, 30% υδατάνθρακες και 40% μη κορεσμένες λιπαρές ουσίες. Οι υπόλοιπες ετέθησαν υπό δίαιτα που περιλάμβανε 15% πρωτεΐνες, 55% υδατάνθρακες και 30%λιπαρές ουσίες.

Μετά το τέλος της μελέτης, ο μέσος δείκτης μάζας μειώθηκε από το 32,1 στο 29,2 και το μέσο βάρος έπεσε από τα 85 κιλά στα 77,1.

Η απόδοση της μνήμης βελτιώθηκε μετά την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια ελέγχου της μνήμης έδειξε στη βελτίωση. Ιδιαίτερα έγινε ορατή η μεταβολή στις περιοχές εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την ταύτιση προσώπων. Επιπλέον η εγκεφαλική δραστηριότητα μειώθηκε μετά την απώλεια βάρους στις περιοχές εγκεφάλου που σχετίζονται με αναζήτηση της επεισοδιακής μνήμης, γεγονός το οποίο οι ερευνητές λένε τη αυτό σημαίνει αποτελεσματικότερη αναζήτηση.

Και καταλήγουν οι ερευνητές: «Η εγκεφαλική δραστηριότητα που άλλαξε μετά την απώλεια βάρους, υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος καθίσταται πιο ενεργητικός, καθώς εναποθηκεύει νέες πληροφορίες και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα για να ανακαλέσει αποθηκευμένες πληροφορίες».

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment