Ειδήσεις

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ: ΣΒΗΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΕΩΝ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Καταρρέει και στη Βρετανία η θεωρία που ήθελε το ηλεκτρονικό τσιγάρο να είναι ασφαλές. Μετά από μια σειρά χωρών που έχουν επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση του ή το έχουν απαγορεύσει εντελώς, ήρθε χθες και η Βρετανία να ανακοινώσει, μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, να ανακοινώσει ότι πολλά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διακινούνται στην αγορά είναι κακής ποιότητας. Η Αρχή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρατηρήθηκε επιμόλυνση από ακατάλληλες ουσίες, αλλά και περιεκτικότητα νικοτίνης σε επίπεδα που δεν αντιστοιχεί στη σήμανση της συσκευασίας.

Αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα συνεχίσουν να πωλούνται προς το παρόν χωρίς ιατρική συνταγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντούτοις από το 2016 θα απαιτείται έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων. Οι κατασκευάστριες εταιρείες θα υποχρεούνται, δηλαδή, να αποδεικνύουν ότι οι συσκευές τους πληρούν τις προδιαγραφές και περιέχουν νικοτίνη στα επίπεδα που αναγράφουν.

Δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι γνωστές, ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς και η Δανία το έχουν απαγορεύσει εντελώς, ενώ άλλες χώρες όπως η Νορβηγία, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς.

Αλλά και στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα ελέγχονται στο μέλλον από τον Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας, δεν προχωρά-προς το παρόν- σε πλήρη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρά τα μειονεκτήματά του, καθώς κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε πολλούς χρήστες να επιστρέψουν στο ενδεχομένως πιο βλαβερό κανονικό τσιγάρο. Προτρέπονται δε οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου να προσλαμβάνουν τη νικοτίνη τους από ασφαλέστερες πηγές, όπως η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης με φαρμακευτική αγωγή, αλλά και με αυτοκόλλητα επιθέματα και τσίχλες νικοτίνης.

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

Write A Comment