Άνδρας

ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μια κατηγορία ισχυρών αναλγητικών που είναι γνωστά με το όνομα οπιοειδή, συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Spine.

Στη μελέτη που περιλαμβάνει 11.000 άνδρες με οσφυαλγία, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά ιστορικά τους για να ανακαλύψουν, εάν οι άνδρες που παίρνουν ισχυρά αναλγητικά, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να λαμβάνουν επίσης και φάρμακα υποκατάστατα της τεστοστερόνης η φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία.

Περισσότεροι από 19% των ανδρών που λαμβάνουν υψηλές δόσεις οπιοειδών επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ελάμβαναν επίσης φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, ενώ λιγότεροι από 7% των ανδρών που δεν ελάμβαναν οπιοειδή, έπαιρναν φάρμακα που για την στυτική δυσλειτουργία.

Όπως δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης Richard A.Deyo,MD, MPH, του πανεπιστημίου του Oregon, «οι άνδρες που λαμβάνουν οπιοειδή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά προκαλούν την στυτική δυσλειτουργία, αλλά ο συνδυασμός είναι κάτι που για το οποίο τόσο οι ασθενείς όσο και γιατροί θα πρέπει να είναι ενήμεροι όταν αποφασίζουν εάν πρέπει να χορηγηθούν τα φάρμακα αυτά γιατί την θεραπεία της οσφυαλγίας».

Και προσθέτει ο ίδιος γιατρός: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μερικούς ασθενείς η χρήση αυτών των φαρμάκων είναι η κατάλληλη, αλλά υπάρχει επίσης αυξανόμενη ένδειξη ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, σε επικίνδυνη υπέρ δοσολογία, σε υπνική άπνοια, σε πτώσεις επί υπερηλίκων, σε μειωμένη παραγωγή ορμονών και τώρα, σε στυτική δυσλειτουργία». Τα συνηθέστερα φάρμακα αυτής της κατηγορίας που χρησιμοποιούνται, είναι η υδροκοδόνη, η οξυκοδόνη και η μορφίνη.

ΠΗΓΗ: www.ygeiaonline.gr

Write A Comment