Ειδήσεις

ΝΕΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Εδώ και περίπου 2,5 χρόνια περιμένουν χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας να δοθεί έγκριση από το υπουργείο υγείας για να κυκλοφορήσουν και να τιμολογηθούν νέα πρωτοπόρα σκευάσματα που μπορεί να σώσουν ζωές. Μέχρι όμως το υπουργείο υγείας να το …αποφασίσει ρίχνει στην αγορά 384 νέα γενόσημα καθώς εξέδωσε νέο δελτίο τιμών που θα ισχύσει από το τέλος του μήνα.

Νέα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα θα έχουν στη διάθεσή τους από το τέλος του μήνα οι Έλληνες ασθενείς καθώς εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών που περιλαμβάνει 384 νέα γενόσημα. Ωστόσο φαίνεται ότι οι Έλληνες ασθενείς θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο μέχρι να μπορούν να λαμβάνουν νέες θεραπείες όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι καθώς παρά τις πιέσεις της αγοράς αλλά ακόμη και τη τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου υγείας δε φαίνεται προς ώρας να επιθυμεί να δώσει τιμές σε νέα καινοτόμα φάρμακα.

Και αυτό διότι φοβάται μια πιθανή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2013 καθώς το κονδύλι πρέπει να περιοριστεί στα 2,4 δις ευρώ από 2,88 που ήταν το 2012. Και την επόμενη χρονιά, το 2014, τα χρήματα που θα διατεθούν σε φάρμακα θα είναι ακόμα λιγότερα αφού με βάση τις δεσμεύσεις μας στην τρόικα δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Μέχρι όμως το υπουργείο Υγείας σταματήσει να φοβάται μην παρεκκλίνει από τις οδηγίες των δανειστών μας για τη φαρμακευτική δαπάνη, οι Έλληνες ασθενείς είτε θα στερούνται τα νέα σκευάσματα που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή, ή αυτά θα παραγγέλνονται από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ, σε διπλάσιες όμως ή και τριπλάσιες τιμές. Γεγονός βέβαια που αυξάνει τα έξοδα πολύ περισσότερο από ότι υπολογίζεται.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Write A Comment