Γυναίκα

Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση έχουν οι γυναίκες που θηλάζουν τουλάχιστον για έξι μήνες, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Δυτικού Σίδνεϊ μελέτησαν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο θηλασμός στην υγεία των γυναικών και διαπίστωσαν ότι εκτός από εκείνες που είναι ήδη γνωστές υπάρχει και μία που έχει να κάνει με την υπέρταση και μάλιστα με διάρκεια δεκαετιών!

Στη μελέτη συμμετείχαν 74.785 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας (της μεγαλύτερης που έχει γίνει στο νότιο ημισφαίριο) με θέμα την υγιή γήρανση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τουλάχιστον 260.000 ανδρών και γυναικών.

Σε ό,τι αφορά στον θηλασμό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και για εκείνη των γυναικών. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι γυναίκες ηλικίας από 45 έως 64 ετών που στο παρελθόν είχαν θηλάσει για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών ή για τουλάχιστον τρεις μήνες για κάθε παιδί που είχαν αποκτήσει διέτρεχαν σαφώς μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού παρέχουν μακροχρόνιες ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα των γυναικών.

Όπως τόνισε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Joanne Lind, οι επιστήμονες έλαβαν υπ’ όψιν τους το οικογενειακό ιστορικό των γυναικών και τον τρόπο ζωής τους, ο οποίος περιλαμβάνει παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης σωματικής μάζας και το αν γυμνάζονται ή όχι. Όπως διαπιστώθηκε εκ νέου, ο θηλασμός προστατεύει από την υπέρταση ακόμη και έπειτα από δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Write A Comment