Διατροφή

ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Έχετε ξεκινήσει δίαιτα και σας προβληματίζουν οι συχνές βραδινές έξοδοι με φίλους, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδόν πάντα φαγητό και ποτό; Στην αρχή της δίαιτας είστε ενθουσιασμένοι και μπορείτε να αντισταθείτε στις λιχουδιές της ταβέρνας τρώγοντας μια σαλάτα, αλλά για πόσο καιρό ακόμα θα ‘κρατιέστε στο ύψος σας’;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να έχετε σήμερα περιττά κιλά, σημαίνει ότι για ένα χρονικό διάστημα τρώγατε περισσότερο απ’ όσο είχε ανάγκη ο οργανισμός σας. Ο καθένας γνωρίζει που κάνει υπερβολές στη διατροφή του, για παράδειγμα κάποιος τρώει πολλά γλυκά καθημερινά, άλλος τρώει μεγάλες ποσότητες μεσημεριανού με πολύ τυρί και ψωμί, άλλος τρώει συχνά εκτός σπιτιού σε ταβέρνες, πιτσαρίες ή ταχυφαγεία. Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε αυτούς που ανήκουν στην τελευταία περίπτωση.

Αυτές οι συχνές έξοδοι που έχουν συνδυαστεί με φαγητό είναι το βασικό αίτιο για τα περιττά κιλά σας. Όποια δίαιτα και να κάνετε, και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα να έχετε, εάν δεν αλλάξετε μόνιμα αυτή τη συνήθεια και ξαναρχίσετε την ίδια διατροφική συμπεριφορά με πριν, είναι βέβαιο πως θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε και λίγα παραπάνω.

Για να συνεχίσετε λοιπόν να βγαίνετε με τους φίλους σας για φαγητό και ταυτόχρονα να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, αρκεί να αλλάξτε τη διατροφική συμπεριφορά σας κατά τις εξόδους αυτές. Στη συνέχεια παρατίθενται μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε.

Συνειδητοποιήστε ότι δεν γίνεται να τρώτε και να πίνετε αλκοόλ στις εξόδους σας όπως και πριν και να έχετε ένα υγιές βάρος.

Όταν τρώτε έξω συχνά, επιλέξτε αυτό που προτιμάτε περισσότερο απ’ όλα. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να φάτε παϊδάκια, φάτε παϊδάκια, σε συνδυασμό με μια σαλάτα. Δεν χρειάζεται να φάτε και ψωμί, τηγανητές πατάτες, τυρί φέτα, τηγανητά κολοκυθάκια κτλ.

Γνωρίζοντας ότι το πολύ κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη σας, κάθε φορά που πρόκειται να το παραγγείλετε θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φορά που ξαναφάγατε. Περιορίστε το στη μία φορά την εβδομάδα.

Δοκιμάστε νέες επιλογές φαγητών. Συνήθως τα μενού περιέχουν αρκετές εναλλακτικές ώστε να τρώτε κάθε φορά διαφορετικό φαγητό. Αναζητήστε πιο υγιεινά τρόφιμα από τα κόκκινα λιπαρά κρέατα, όπως ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο, ζυμαρικά χωρίς πολλές σάλτσες, πολυσαλάτες κτλ.

Ή φάτε ή μιλήστε. Μην τα κάνετε ταυτόχρονα, γιατί δεν απολαμβάνετε στο μέγιστο τίποτα από τα δύο. Όταν θέλετε να μιλήσετε, αφήστε το πιρούνι κάτω. Απολαύστε την παρέα σας, αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος σκοπός των συγκεντρώσεων.

Σκεφτείτε πόσο επηρεάζεστε από τους φίλους σας όταν τρώτε όλοι μαζί. Στο θέμα της διατροφής ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Μπορεί όλοι μαζί να τρώμε λιπαρά κρέατα κάθε βράδυ, αυτό όμως δεν μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων της καρδιάς. Και αν κάποιος αποκτήσει πρόβλημα υγείας εξαιτίας της κακής διατροφής τους, ο ίδιος θα πρέπει να το διαχειριστεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε λίγη από την υψηλή χοληστερίνη μας σε κάποιον φίλο μας για να μειώσουμε το δικό μας κίνδυνο…

Αναλογιστείτε πόσες φορές λέτε ‘έλα μωρέ ας φάμε/πιούμε μια φορά όσο θέλουμε…’. Εάν κάνετε πράξη αυτή τη σκέψη 1 φορά το μήνα για παράδειγμα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως το εφαρμόζετε μερικές φορές την εβδομάδα, τότε έχει γίνει πλέον συνήθεια και οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Συζητήστε με τους φίλους σας για εναλλακτικά μέρη συγκεντρώσεων. Το να μειώσετε τις εξόδους σε ταβέρνες ή το να παραγγείλετε από ταχυφαγεία, από 4 φορές την εβδομάδα σε 1-2 είναι μεγάλη επιτυχία. Μπορείτε να βγείτε για ποτό αντί να καθίσετε για φαγητό και ποτό ταυτόχρονα, ή να κανονίζετε βραδιές ταινίας σε σπίτια τσιμπολογώντας λίγα σπιτικά ποπ κορν. Είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε ανθυγιεινές συνήθειες με άλλες πιο υγιεινές. Δοκιμάστε καινούρια πράγματα, η ζωή είναι γεμάτη επιλογές! Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει και όλη την παρέα, καθώς όλοι νοιάζονται για την υγεία τους.

Είναι λάθος η σκέψη ‘ή τρώω ότι θέλω ή κάνω δίαιτα και κόβω τα πάντα’. Αυτές οι δύο συμπεριφορές είναι ακραίες και αποκλίνουν πολύ από την ισορροπία. Τα δραστικά μέτρα δεν κρατούν για πολύ και δεν είναι αποτελεσματικά. Συγκεντρωθείτε στη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών με μικρά βήματα και επιβραβεύσετε τον εαυτό σας για κάθε επιτυχία, όσο μικρή κι αν είναι. Έτσι θα χτίσετε γερές βάσεις για μια ισορροπημένη διατροφή.

Γράφει: Κατσαρού Βιβή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
ΠΗΓΗ: www.genenutrition.gr

Write A Comment