Ειδήσεις

ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ο κύβος ερρίφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου με την τρόικα: θα πέσει τσεκούρι στις διαγνωστικές εξετάσεις των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μήπως και κλείσει η μαύρη τρύπα του Οργανισμού. Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Τσεκούρι σε διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και σε άλλες παροχές αναμένεται να ρίξει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ανδρέα Λυκουρέντζου με την τρόικα διαπιστώθηκε αυτό που όλοι καιρό τώρα γνωρίζουν: ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει οικονομικά.

Η λύση αναμένεται να δοθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ανακοστολόγησης αλλά και διαφορετικής αποζημίωσης κάποιων εξετάσεων που θεωρούνται ακριβές και φαίνεται ότι εκτοξεύουν τα έξοδα. Η τρόικα θα περιμένει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για να ..αποφανθεί εάν θα είναι αποτελεσματική για την περιστολή των εξόδων.

Ειδικότερα με βάση έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προτείνει την κατηγοριοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την πάθηση. Θα δημιουργηθούν δηλαδή πρωτόκολλα εξετάσεων και αποζημίωσης που θα περιλαμβάνουν για κάθε πάθηση συγκεκριμένο μηχάνημα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να αποζημιωθεί ο ασθενής.

Για παράδειγμα στις αξονικές τομογραφίες θα επιλέγονται αξονικοί τομογράφοι με συγκεκριμένο αριθμό τομών καθώς με βάση τη σοβαρότητα ενός νοσήματος απαιτούνται και περισσότερες τομές. Εξέταση όμως που είναι πολύ ακριβότερη.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αυτή η διαφοροποίηση δεν ακολουθείται με αποτέλεσμα όλες οι εξετάσεις να αποζημιώνονται με το ίδιο ποσό.

Γι αυτό και θα ορισθεί και νέος τιμοκατάλογος – όπως σημείωναν πηγές στο iatropedia.gr- που θα περιλαμβάνει όλες τις αποζημιώσεις με βάση όμως το είδος του μηχανήματος που χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Ωστόσο αυτή η διαδικασία αναμένεται να δυσκολέψει ιδιαιτέρως την έγκριση των χρημάτων για τους ασφαλισμένους ειδικά όταν θα πρόκειται για εξετάσεις αναζήτησης σοβαρών ασθενειών.

Αυτό που μελετάται επίσης είναι τεθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των διαγνωστικών που θα μπορεί να κάνει ο κάθε ασθενής. Το πλαφόν αυτό μελετάται εάν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στους γιατρούς.

Όπως και να χει πρόκειται για άλλο ένα ψαλίδι στις παροχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι πληρώνουν πλέον λόγω μνημονίου και 15% συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις.

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr

Write A Comment